Αριστείδου 1 & Ευριπίδου 2, 10559 Αθήνα

Επικοινωνία +30 210 9220944

Ενημέρωση από το Πολυτεχνείο Κρήτης

Περισσότερα
3 Χρόνια 11 Μήνες πριν #1 από Διαχειριστής
Ενημέρωση από το Πολυτεχνείο Κρήτης δημιουργήθηκε από Διαχειριστής
[...]υπάρχει πρόθεση να γίνουν εξ αποστάσεως εξετάσεις για ένα σημαντικό ποσοστό των διδασκόμενων μαθημάτων στο Πολυτεχνείο Κρήτης κατά το τρέχον εαρινό εξάμηνο (περίπου τα 2/3). Για κάποια μεγάλα μαθήματα (κυρίως προπτυχιακά, υποχρεωτικά μαθήματα) η πρόθεση είναι να γίνουν εξετάσεις με φυσική παρουσία. Οι προθέσεις αυτές είναι σύμφωνες με τα στοιχεία που έδωσαν οι ίδιοι οι διδάσκοντες μέσω ερωτηματολογίου που σας περιγράφω παρακάτω. Με συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία, έχουμε συνολικά 311 μαθήματα εαρινού εξαμήνου (197 προπτυχιακά, 114 μεταπτυχιακά) που πρέπει να εξεταστούν στην παρούσα εξεταστική περίοδο. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθούν και οι πρόσθετες εξετάσεις 163 μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου (από 4 στις 5 Σχολές) για τους επί πτυχίω φοιτητές. Συνολικά, θα εξεταστούν 474 μαθήματα.

Ο σχεδιασμός γίνεται αυτή τη στιγμή σε επίπεδο Ιδρύματος, κάτι που ευνοείται από το γεγονός ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι οργανωμένο σε πέντε μόνο Σχολές, οπότε είναι σχετικά εύκολο να επιτευχθεί ο συντονισμός. Ο σχεδιασμός για την ολοκλήρωση των εργαστηρίων/εργασιών γίνεται σε επίπεδο Σχολής, σύμφωνα και με την πρόσφατη (20.05.2020) Υπουργική Απόφαση.

Κατ’ αρχήν όλα τα μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος ενημερώθηκαν για το Forum της ΕΘΑΑΕ, ώστε να συμμετέχουν με τα ιδρυματικά τους στοιχεία. Στη συνέχεια, διενεργήθηκε μια διαδικασία συλλογής στοιχείων (ερωτηματολόγιο) από τους διδάσκοντες για όλα τα μαθήματα. Υπήρξε ανταπόκριση για 261 μαθήματα και εκφράστηκαν οι προθέσεις των διδασκόντων για την ολοκλήρωση των εργαστηρίων, για την αξιολόγηση ασκήσεων/εργασιών, και κυρίως για τη διεξαγωγή της τελικής εξέτασης. Επίσης, ο κάθε διδάσκων είχε τη δυνατότητα να περιγράψει κάποια προτεινόμενη μέθοδο για εξ αποστάσεως εξέταση, ώστε να μπορεί να υιοθετηθεί ευρύτερα. Στο συνημμένο αρχείο παρατίθενται τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα. Εν συντομία:
  • Το ποσοστό εργαστηρίων (9%) που απομένει θα ολοκληρωθεί με φυσική παρουσία.
  • Οι ασκήσεις/εργασίες θα αξιολογηθούν με εξ αποστάσεως μεθόδους (προφορικά).
  • Η τελική εξέταση μπορεί να διεξαχθεί εξ αποστάσεως για τα περισσότερα μαθήματα, αλλά όχι για όλα. Το 33% των μαθημάτων για τα οποία οι διδάσκοντες δήλωσαν ότι μπορούν να εξετάσουν μόνο με φυσική παρουσία είναι όλα προπτυχιακά μαθήματα και κατά κανόνα υποχρεωτικά μαθήματα, δηλαδή με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων φοιτητών.
Αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαδικασία διαμόρφωσης της απόφασης της Συγκλήτου, όπου θα καθορίζονται λεπτομερώς οι διαδικασίες και τρόποι της εξ αποστάσεως εξέτασης, ώστε να τηρείται το αδιάβλητο και αξιόπιστο της εξέτασης, ενώ δεν θα παραβιάζεται η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα. Παρατίθενται στη συνέχεια οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές, πάνω στις οποίες κινούμαστε:
  • Η εξεταστική περίοδος δεν θα ξεκινήσει πριν τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας για τη διεξαγωγή της.
  • Για την εξεταστική περίοδο θα υιοθετηθεί ένα μικτό σύστημα εξετάσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γραπτές εξετάσεις με φυσική παρουσία για κάποια μαθήματα, όσο και εξ αποστάσεως εξετάσεις με τηλεδιάσκεψη για κάποια άλλα μαθήματα.
  • Για κάθε τρόπο εξέτασης (με φυσική παρουσία ή εξ αποστάσεως) θα καθοριστεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο που θα είναι σύμφωνο με το πλαίσιο που τέθηκε από την πολιτεία.
  • Θα προβλεφθούν εναλλακτικοί τρόποι αξιολόγησης για φοιτητές που τεκμηριωμένα αδυνατούν να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη εξέταση, ώστε να μην στερηθεί κανείς το δικαίωμα της εξέτασης.
  • Θα υπάρξει κάποια ευελιξία για την εκπόνηση εργαστηρίων που απαιτούν φυσική παρουσία, ώστε να διεξάγονται σταδιακά για όσο χρόνο χρειάζεται έως και τη λήξη της εξεταστικής περιόδου.
  • Ανεξαρτήτως τρόπου εξέτασης, το Ίδρυμα θα στηρίξει με κάθε δυνατό μέσο διδάσκοντες και εξεταζόμενους.
  • Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η εξεταστική το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουλίου 2020.
[...]

Ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας
Αναπληρωτής Καθηγητής Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης