Επικοινωνία +30 210 9220944
Ο Περικλής Μήτκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φλώρινα. Έλαβε το Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού με άριστα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1985 και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Syracuse University των ΗΠΑ, από όπου έλαβε Μάστερ και διδακτορικό στη Μηχανική Υπολογιστών το 1987 και το 1990, αντίστοιχα.
Από το 1990 ως το 2000 εργάστηκε ως Επίκουρος και στη συνέχεια Αναπληρωτής Καθηγητής στο Colorado State University των ΗΠΑ, όπου, μεταξύ άλλων, ίδρυσε και διηύθυνε το Εργαστήριο Οπτικών Υπολογιστών και διεξήγαγε έρευνα στο Ερευνητικό Κέντρο Οπτοηλεκτρονικών Συστημάτων.
Από το 1999 υπηρετεί ως Αναπληρωτής και από το 2006 ως Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Χρημάτισε Αναπληρωτής Πρόεδρος (2001-05) και Πρόεδρος (2011-13) του Τμήματος, ενώ από το 2005 μέχρι το 2020 ήταν Διευθυντής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Πληροφορίας και Υπολογισμών.
Από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Αύγουστο του 2019 διετέλεσε Πρύτανης του ΑΠΘ, σε μια δύσκολη περίοδο για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Βασική επιδίωξή του ήταν η ενίσχυση των διεθνών προγραμμάτων και συνεργασιών του Αριστοτελείου. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Βαλκανικών Πανεπιστημίων (2018-19) και Πρόεδρος του Δικτύου Πανεπιστημίων των Παρευξεινίων Χωρών (2018-20).
Από το 2001 έως το 2014, συνεργάστηκε ερευνητικά με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και χρημάτισε Αναπληρωτής Διευθυντής του για 7 χρόνια. Χρημάτισε Μέλος (2006-10) και Πρόεδρος (2009-10) της προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του νεοσύστατου τότε Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του κ. Μήτκα περιλαμβάνουν βάσεις δεδομένων και γνώσης, εξόρυξη δεδομένων και μηχανική μάθηση, πράκτορες λογισμικού, και ανάπτυξη ευφυών συστημάτων για περιβαλλοντικές και βιολογικές εφαρμογές. Το ερευνητικό/συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει ένα βιβλίο και πάνω από 320 επιστημονικές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια.
Ο κ. Μήτκας έχει συντονίσει πλειάδα ανταγωνιστικών ερευνητικών έργων στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Υπό την επίβλεψή του έχουν ολοκληρωθεί 16 διδακτορικές διατριβές, 19 M.Sc. theses και 135 διπλωματικές εργασίες.
Έχει χρηματίσει Επισκέπτης Καθηγητής με εκπαιδευτική άδεια στο Vrije University των Βρυξελλών (1996-97) και στο University of Pennsylvania των ΗΠΑ (2019-20). Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά που είναι μεταπτυχιακοί φοιτητές.
Ο Γεώργιος Χρούσος είναι Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Από το 2010 κατέχει την Εδρα της UNESCO στην Εφηβική Υγεία και Ιατρική (UNESCO Chair on Adolescent Health Care) τού ίδιου Πανεπιστημίου και από το 2017 διευθύνει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας, ΕΚΠΑ. Πρίν επιστρέψει στην Ελλάδα, ήταν Διευθυντής του Tμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Βηθεσδά της Πολιτείας του Maryland και καθηγητής της Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσινγκτον, τίτλο που κατέχει και σήμερα. Η έρευνα του κ. Χρούσου έχει επικεντρωθεί στις προσαρμογές των οργανισμών σε εξωγενείς ή ενδογενείς καταστάσεις που αποτελούν ίσως το πιό κεντρικό χαρακτηριστικό της ζωής. Εχει επί μακρόν μελετήσει το Σύστημα του Στρες και τα γλυκοκορτικοειδή, τις τελικές ορμόνες του υποθαλαμικού-υποφυσιακού-επινεφριδιακού άξονα, που είναι ακρογωνιαία συστατικά αυτής της διαδικασίας, δεδομένου τών ρόλων τους σε συμπεριφορικές και φυσικές/ενεργειακές προσαρμογές στο στρες. Ο κ. Χρούσος έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως για την έρευνά του στο μοριακό σύστημα μετάδοσης του σήματος των γλυκοκορτικοειδών στο κύτταρο, στις νόσους του άξονα των επινεφριδίων και στους φυσιολογικούς και μοριακούς μηχανισμούς του στρες. Εχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιοϊατρική βιβλιογραφία και η προσφορά του έχει ανοίξει νέους ορίζοντες σε ένα φάσμα χρόνιων πολύπλοκων διαταραχών του ανθρώπου, όπως η κατάθλιψη, το μεταβολικό σύνδρομο, οι αυτοάνοσες και αλλεργικές παθήσεις, οι διαταραχές της διατροφής, οι διαταραχές του ύπνου και τα ψυχοσωματικά νοσήματα. Έχει συγγράψει πάνω από 900 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει αναφερθεί διεθνώς σε πάνω από 150,000 επιστημονικές δημοσιεύσεις με δείκτη Hirsch 189 (Google Scholar, Απρίλιος 2020), είναι μέσα στους 100 πλέον αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο και ο πλέον αναφερόμενος Ελληνας επιστήμων. Σύμφωνα με το Institute of Scientific Information, είναι ένας από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο (ISI highly cited), όχι μόνο στήν Κλινική Ιατρική, αλλά και στήν Βιολογία και Βιοχημεία. Ο κ. Χρούσος έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του. Το 2011 τιμήθηκε με την Διακεκριμμένη Εδρα John Kluge του Κονγκρέσου των ΗΠΑ. Το 2014 τιμήθηκε με το ύψιστο της βραβείο της US Endocrine Society Fred Conrad Koch Award. Ο κ. Χρούσος είναι μέλος της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Academia Europaea.
Ο Άγγελος Χανιώτης κατέχει από το 2010 την έδρα Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών στο Πρίνστον. Διετέλεσε Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στα Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης (1994-98) και Χαϊδελβέργης (1998-2006), Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης (2001-06) και Εταίρος του All Souls College της Οξφόρδης (2006-10). Ως επικέπτης καθηγητής έχει διδάξει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, το Παρίσι, την Αυστραλία και την Κίνα. Οι έρευνές του, για τις οποίες έχει λάβει χρηματοδότηση από το European Research Council, το Packard Humanities Institute, το National Endowment for the Humanities, την Deutsche Forschungsgemeinschaft και άλλους φορείς, είναι αφιερωμένες στις αρχαίες επιγραφές, την ιστορική μνήμη, τη θρησκεία, τη θεατρικότητα στο δημόσιο βίο, το συναίσθημα και την κοινωνία στον ελληνιστικό κόσμο και τη ρωμαϊκή Ανατολή. Μερικά από τα βιβλία του είναι Ο πόλεμος στην ελληνιστική εποχή: κοινωνική και πολιτιστική ιστορία (2005), Θεατρικότητα και δημόσιος βίος στην ελληνιστική εποχή (2009) και Η Εποχή των Κατακτήσεων: Ο ελληνικός κόσμος από τον Αλέξανδρο στον Αδριανό (2018). Έχει διατελέσει μέλος πολλών συμβουλίων, όπως του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ιταλίας και του Ερευνητικού Συμβουλίου της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών. Είναι Αντεπιστέλλων Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Ακαδημίας της Χαϊδελβέργης και της Ακαδημίας της Φινλανδίας και επίτιμος διδάκτωρ του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, του Πανεπιστήμιο της Λιέγης, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το Βραβείο Διδασκαλίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (1997), το Κρατικό Βραβείο Έρευνας της Βάδης-Βυρτεμβέργης (2000), τὸ βραβείο έρευνας του Ιδρύματος Χούμπολτ (2014), το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας στην κατηγορία του Δοκιμίου (2010) και το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικα (2013).
Η Χρυσα Κουβελιωτου ειναι καθηγητρια και Προεδρος (απο τον Αυγουστο του 2020) στο τμημα Φυσικης του George Washington University, οπου ηγειται της ομαδας Αστροφυσικης. Πριν ελθει στο GWU το 2015, ηταν Senior Technologist της Αστροφυσικης Υψηλων Ενεργειων στην NASA/Marshall Space Flight Center. Το 2012 δημοσιευθηκε στο Time Magazine αναμεσα στους 25 επιστημονες με την μεγαλυτερη επιρροη στην επιστημη του διαστηματος. Η ερευνα της διευρυνε την επιστημονικη μας κατανοηση των φευγαλεων, παροδικων φαινομενων στις ακτινες γαμμα στον Γαλαξια μας και σε ολο το Συμπαν. Η Κουβελιωτου και η ομαδα της εκανε την πρωτη επιβεβαιωμενη ανακαλυψη αστερων νετρονιων με εξαιρετικα ισχυρα μαγνητικα πεδια, τα μαγναστρα – το αποτελεσμα εκρηξεων υπερκαινοφανων αστερων.
Ο Καθηγητής Γεώργιος Ι. Δουκίδης είναι πτυχιούχος μαθηματικός του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (1980), με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (M.Sc.) στην Επιχειρησιακή Έρευνα (1981) και διδακτορικό στην Προσομοίωση/Τεχνητή Νοημοσύνη από το London School of Economics - LSE (1985). Εργάστηκε στο LSE ως βοηθός διδασκαλίας στην επιχειρησιακή έρευνα (1981-84), Λέκτορας στις υπολογιστικές τεχνικές (1984-90) και Επισκέπτης Καθηγητής στα πληροφοριακά συστήματά (1992-93). Ξεκίνησε την ακαδημαική του καριέρα στην Ελλάδα το 1990 ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τ. ΑΣΟΕΕ).
Είναι Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Σχολή Διοίκησης, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο 1996-2004 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής Έρευνας στο Brunel University. Διδάσκει και ερευνά στις θεματικές περιοχές του ηλεκτρονικού επιχειρείν, ψηφιακού μετασχηματισμού, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ευφυών συστήματων υποστήριξης αποφάσεων.
Στο ΟΠΑ έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος, πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία, επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικόπτητας (ΜοΚΕ) και του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin). Το ΟΠΑ θεωρείται μεταξύ των πρωτοπόρων business schools στην Ευρώπη στην προώθηση και ανάπτυξη της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
Έχει πολυετή εμπειρία σε έρευνα και ανάπτυξη στα πληροφοριακά συστήματά και στο ηλεκτρονικό επιχειρείν. Είναι ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) που με τους 30 ερευνητές είναι μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές ομάδες στην ειδίκευση του στις Ευρωπαϊκές Σχολές Διοίκησης . Έχει συνεργαστεί με περισσότερες απο 100 ερευνητικές ομάδες κορυφαίων πανεπιστημίων (MIT, Cambridge, LSE, INSEAD, EPFL κλπ) και διεθνών εταιριών από όλον τον κόσμο σε διεθνή ερευνητικά έργα. Έχει επιβλέψει επιστημονικά με επιτυχία πάνω από 35 Ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα (στα προγράμματα Horizon2020, FP7, FP6, IST, ESPRIT), πάνω από 100 εθνικά R&D έργα και 18 υποψήφιους διδάκτορες.
Έχει συγγράψει ή ήταν συντάκτης σε 16 βιβλία (9 με Διεθνείς Εκδοτικούς Οίκους) και δημοσιεύσει πάνω από 150 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών επιστημονικών συνεδρίων. Έχει διατελέσει μέλος της συντακτικής ομάδας 15 διεθνών επιστημονικών περιοδικών και 7 φορές επισκέπτης εκδότης (guest editor) στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά: Journal of the Operational Society, European Journal of Information Systems, International Journal of Electronic Commerce, Journal of Information Technology, International Journal of Electronic Commerce, Supply Chain Management: An International Journal. Έχει διατελέσει πρόεδρος σε 7 διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
Το 2009 τιμήθηκε με το πρώτο Ευρωπαϊκό βραβείο "European Case Award" από τον διεθνή οργανισμό ECCH στην κατηγορία "Knowledge, Information and Communication Systems Management". Το 2015 τιμήθηκε με το πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτομίας για Consumer Analytics στο Λιανεμπόριο, από τον διεθνή οργανισμό ECR Europe.