Αριστείδου 1 & Ευριπίδου 2, 10559 Αθήνα

Επικοινωνία +30 210 9220944

Επίδοση Ετήσιας Έκθεσης για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης 2019
Σήμερα, Τρίτη 6-10-2020, ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας υπέβαλε την Ετήσια Έκθεση για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης 2019 στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα και στον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Γεώργιο Στύλιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 4653/20. Ακολούθως, η Έκθεση υπεβλήθη στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Βασίλη Διγαλάκη και το Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, κ. Αποστόλη Δημητρόπουλο.

Η Ετήσια Έκθεση για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης καταγράφει την πορεία της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τα συστήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης άλλων χωρών, και ιδιαίτερα των χωρών της Ευρώπης, στη διάρκεια του 2019. Παρουσιάζει, επίσης, τις δράσεις διασφάλισης ποιότητας που πραγματοποιήθηκαν από την ΕΘΑΑΕ (πρώην ΑΔΙΠ) κατά το προηγούμενο έτος, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων Πανεπιστημίων της χώρας μας. Η Έκθεση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΕΘΑΑΕ (Κείμενο Έκθεσης 2019).
 
Η Έκθεση θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα.
 
 

View the embedded image gallery online at:
http://www.ethaae.gr/el/nea/anakoinoseis#sigProId637e4761b2

 

Την Πέμπτη 18-06-2020, ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθ. Περικλής Α. Μήτκας επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας όπου συναντήθηκε με τον Πρύτανη, καθηγητή Θεόδωρο Θεοδουλίδη, και τους Αντιπρυτάνεις καθ. Νίκο Σαριαννίδη, Πρόεδρο της ΜΟΔΙΠ, καθ. Άννα Σπύρτου και καθ. Γεώργιο Ιορδανίδη. Ο Πρύτανης παρουσίασε τους κεντρικούς άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού του Ιδρύματος και τα χαρακτηριστικά του μέσα από τους δείκτες ποιότητας και έρευνας, αλλά και τον σημαίνοντα ρόλο του Πανεπιστημίου στη μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή. Ο Πρόεδρος της ΜΟΔΙΠ παρουσίασε τις διαδικασίες και τα μέτρα που έχει λάβει το Πανεπιστήμιο για την εξ αποστάσεως διδασκαλία και τις εξετάσεις του τρέχοντος εξαμήνου. Ο κ. Μήτκας με τη συνοδεία των Πρυτανικών Αρχών μετέβη στην ανεγειρόμενη Πανεπιστημιούπολη στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας της πόλης της Κοζάνης, ξεναγήθηκε στους χώρους της και ενημερώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την πορεία των έργων.

20200619 100937

IMG 20200618 143032 resized

Την Παρασκευή 5-06-2020 ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθ. Περικλής Α. Μήτκας επισκέφθηκε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον Πρύτανη, καθ.  Α. Πολυχρονίδη, την Αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας, καθ. Ζ. Γαβριηλίδου, και την Αντιπρύτανη έρευνας και δια βίου εκπαίδευσης, καθ. Μ. Μιχαλοπούλου.

Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ ενημερώθηκε για τα επιτεύγματα, το αναπτυξιακό σχέδιο αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΔΠΘ. Συζητήθηκαν, επίσης, το πρόγραμμα εθνικού σχεδιασμού για την ανώτατη εκπαίδευση, η ίδρυση νέων ακαδημαϊκών τμημάτων στο ΔΠΘ, η κατανομή του ετήσιου προϋπολογισμού επιχορήγησης με βάση τους δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων και η κατανομή των θέσεων προσωπικού, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε για τη διαδικασία πιστοποίησης των τμημάτων του ΔΠΘ και την εξ αποστάσεως διδασκαλία και τις εξετάσεις.

ΔΠΘ 5 06 2020

Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, συναντήθηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθ. Παναγιώτη Καλδή, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθ. Αθανάσιο Κατσή, και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Καθ. Νίκο Κατσαράκη.

Οι τρεις Πρυτάνεις έθεσαν το ζήτημα της ακαδημαϊκής ισοτίμησης των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που πρόσφατα έγιναν πενταετή στα τρία Ιδρύματα, με τα πενταετή προγράμματα άλλων Πανεπιστημίων που απονέμουν ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master). Το θέμα αφορά κυρίως Τμήματα των Σχολών Μηχανικών και Γεωπονίας.

Ο Πρόεδρος της Αρχής ενημέρωσε τους Πρυτάνεις για το χρονοδιάγραμμα εργασιών του Ανώτατου Συμβουλίου της ΕΘΑΑΕ, το οποίο θα πρέπει να ορίσει, μεταξύ άλλων, τα κριτήρια και τη διαδικασία για την αξιολόγηση των αιτημάτων των Τμημάτων.

Συμφωνήθηκε ότι η διαδικασία πρέπει να είναι ουσιαστική και να ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα διοργανώνει, στις 30 & 31 Μαΐου, τη διαδικτυακή διημερίδα «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Η επόμενη μέρα. Η πρόκληση της ανοικτής εκπαίδευσης» [https://elearnconf.ellak.gr/]. Από την πλευρά της ΕΘΑΑΕ, τη διημερίδα θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος της Αρχής, Καθ. Περικλής Α. Μήτκας.

H διημερίδα θα συμβάλει:

  • Στην ανάδειξη καλών πρακτικών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
  • Στην αξιοποίηση κατάλληλων ανοικτών ψηφιακών εργαλείων, ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων και δεδομένων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
  • Στην ανάδειξη των κοινωνικών ανισοτήτων που εμφανίστηκαν στην πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και στους τρόπους αντιμετώπισής τους,
  • Στην ανάδειξη των προκλήσεων της επόμενης περιόδου και στην προετοιμασία της εκπαιδευτικής κοινότητας και της πολιτείας.

Ειδικότερα, η ΕΘΑΑΕ, η οποία έχει ήδη θέσει σε λειτουργία ηλεκτρονικό forum ανταλλαγής προτάσεων/καλών πρακτικών για την εξεταστική Ιουνίου [https://www.ethaae.gr/el/forum], μέσα και από τη συμμετοχή της στην στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Εξ αποστάσεως στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» [Κυριακή 31-5-2020, 15:00-17:00] θα παρουσιάσει τις πρακτικές στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα ΑΕΙ, τους προτεινόμενους εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης των φοιτητών/τριών και θα αναδείξει γενικότερα τα σχετικά θέματα που αφορούν το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και τις προκλήσεις για το άμεσο μέλλον.