Αριστείδου 1 & Ευριπίδου 2, 10559 Αθήνα

Επικοινωνία +30 210 9220944

Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθ. Περικλής Α. Μήτκας και ο Καθ. Άγγελος Χανιώτης, μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου της ΕΘΑΑΕ, συμμετείχαν στο συνέδριο με τίτλο «Οι Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες στον 21ο αιώνα» που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαΐου 2024 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Η διημερίδα, στην οποία συμμετείχαν μέλη των οικείων επιστημονικών περιοχών και εκπρόσωποι φορέων έρευνας και εκπαίδευσης, είχε σκοπό αφενός την ανάλυση του ρόλου και των διαστάσεων των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών στη σύγχρονη εποχή και αφετέρου την διερεύνηση νέων κατευθύνσεων και διεπιστημονικών συνεργασιών.

Ο κ. Χανιώτης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute of Advanced Studies του Πανεπιστημίου Princeton, ήταν προσκεκλημένος την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, ως κεντρικός ομιλητής με θέμα «Το παρόν του παρελθόντος: Προβλήματα, προκλήσεις, προοπτικές». Αναφέρθηκε στα σύγχρονα ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές επιστήμες και οι τομείς της ιστορίας και αρχαιολογίας και στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι φοιτητές/τριες και απόφοιτοι τμημάτων ανθρωπιστικών σπουδών, αλλά και στην ανάγκη στροφής προς τις αποκαλούμενες ψηφιακές ανθρωπιστικές σπουδές.

Ο κ. Μήτκας συμμετείχε σε Στρογγυλό Τραπέζι με εκπροσώπους θεσμικών φορέων και συνομίλησε για το παρόν και το μέλλον των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών με τους Αρίστο Δοξιάδη, Αντιπρόεδρο του ΕΣΕΤΕΚ, Λάζαρο Βρυζίδη, Πρόεδρο του ΕΚΤ, Ξένια Χρυσοχόου, Πρόεδρο του ΕΛΙΔΕΚ, με συντονίστρια την κ. Βασιλική Γεωργιάδου, Διευθύντρια και Πρόεδρο ΔΣ του ΕΚΚΕ. Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ αναφέρθηκε στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και τόνισε την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν τα προγράμματα σπουδών των τμημάτων των ανθρωπιστικών, κυρίως, επιστημών με στόχο τη διεύρυνση των επιλογών των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Τα τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών πρέπει να εμπλουτίσουν τα προγράμματά τους και να αξιοποιήσουν τα τεχνολογικά εργαλεία ώστε να εφοδιάζουν τις/τους αποφοίτους τους με σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες που θα τους δίνουν τη δυνατότητα απασχόλησης σε νέα περιβάλλοντα και να καταστήσουν σαφές ότι οι εργασιακές προοπτικές των αποφοίτων δεν πρέπει να περιορίζονται στον χώρο της σχολικής εκπαίδευσης. Ο κ. Μήτκας έκανε επίσης μια συνοπτική παρουσίαση των κριτηρίων που εφαρμόζει η ΕΘΑΑΕ για την κατανομή της χρηματοδότησης στα ΑΕΙ και ακολούθησε συζήτηση για την ιδιαιτερότητα, ιδίως των ανθρωπιστικών επιστημών, στα θέματα της απήχησης της ερευνητικής δραστηριότητας των μελών τους.

συνέδριο 21 22.5.2024 Ρέθυμνο

Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, συμμετείχε στο Φόρουμ των μελών της ENQA για το 2024, που πραγματοποιήθηκε από 17 έως 19 Απριλίου 2024 στο Ανόβερο της Γερμανίας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με την γερμανική Αρχή Αξιολόγησης και Πιστοποίησης (ZEvA).

Η κεντρική θεματική του Φόρουμ ήταν η Διασφάλιση Ποιότητας και η Αλλαγή και αναπτύχθηκε μέσω κεντρικών ομιλιών και συνεισφορών από μέλη και συνεργάτες. Οι επιμέρους συνεδρίες της εκδήλωσης πρόσφεραν την ευκαιρία για ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τις δραστηριότητες της ENQA και τις τρέχουσες εξελίξεις στη διασφάλιση ποιότητας στον Ευρωπαϊκό Χώρο. Στο πλαίσιο του Φόρουμ, πραγματοποιήθηκε και συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών της ENQA.

Από τα αξιοσημείωτα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διασφάλιση ποιότητας, δεδομένης της επιρροής που φαίνεται ότι θα ασκήσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από τη μάθηση και τη διδασκαλία έως τις διοικητικές διαδικασίες και την έρευνα. Το ζητούμενο διερεύνησης είναι κατά πόσο η ΤΝ θα αποτελέσει καλό ή κακό εργαλείο, πώς οι φορείς πιστοποίησης θα υποστηρίξουν τα Ιδρύματα στην κατάλληλη χρήση τεχνολογιών ΤΝ αλλά και θα διευκολυνθούν οι ίδιοι στις εξωτερικές δραστηριότητές τους διασφάλισης ποιότητας.

Η Γεν. Διευθύντρια της ΕΘΑΑΕ, Δρ. Χριστίνα Μπέστα, συμμετείχε στις εργασίες της 105ης Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων των ΔΕ των ΑΕΙ που πραγματοποιήθηκε υπό́ την Προεδρία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, από 17 έως 19 Απριλίου στην Αλεξανδρούπολη.

Ειδικότερα, η κ. Μπέστα συμμετείχε στις εργασίες της 36ης Συνόδου Αντιπρυτάνεων Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικών Θεμάτων και Διά Βίου Εκπαίδευσης, όπου μίλησε για τον σχεδιασμό, την αναθεώρηση και την εσωτερική αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών. Στην παρουσίασή της, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις σύγχρονες δεξιότητες που πρέπει να διαθέτουν οι απόφοιτοι του μέλλοντος και στα πρώτα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής πιλοτικής έρευνας EUROGRADUATE, στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα και η ΕΘΑΑΕ, η οποία έχει οριστεί ως εθνικό σημείο αναφοράς (national reference point) για την ιχνηλάτηση των αποφοίτων στην Ευρώπη.

Ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, κ. Matthew Lodge, επισκέφθηκε, την Πέμπτη 4 Απρίλιου 2024, τα γραφεία της ΕΘΑΑΕ και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αρχής, Καθ. Περικλή Α. Μήτκα. Στη συνάντηση συμμετείχε και η Διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου Ελλάδας και Κύπρου, κ. Αναστασία Ανδρίτσου.

Στα θέματα της συνάντησης ήταν η επισκόπηση της συνεργασίας της Βρετανικής Πρεσβείας και του Βρετανικού Συμβουλίου με το Υπουργείο Παιδείας και, κυρίως, η παρουσίαση του ρόλου της ΕΘΑΑΕ στην εγκατάσταση και λειτουργία των μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων (Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ΝΠΠΕ) στη χώρα μας. Επιπλέον, έγινε μια πρώτη διερεύνηση των τρόπων ευρύτερης συνεργασίας των δύο χωρών στη Διασφάλιση Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και σε άλλους συναφείς τομείς.

 British Ambassador visit

Την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε σε δημόσια συνεδρία, η τελετή υποδοχής του Ομότιμου Καθηγητή της Αρχαίας Ιστορίας, πρώην Αντιπρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και νυν Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Αξιολόγησης και Πιστοποίησης (ΣΑΠ) της ΕΘΑΑΕ, κ. Κωνσταντίνου Μπουραζέλη ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Την τελετή υποδοχής προσφώνησε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας κ. Σταμάτιος Κριμιζής και ακολούθησε η παρουσίαση του Καθηγητή από τον Ακαδημαϊκό κ. Μιλτιάδη Χατζόπουλο. Ο κ. Μπουραζέλης εκφώνησε την ομιλία του με θέμα «Η Ρώμη κι η Αυτοκρατορία της (Imperium Romanum): Ιστορική οντότητα, εξέλιξη και αμφίσημη κληρονομιά».

Ο κ. Μπουραζέλης είχε εκλεγεί ως τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών τον Απρίλιο του 2023 στην προκηρυχθείσα έδρα της Ρωμαϊκής Ιστορίας στη Β’ Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

Τα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου και του Συμβουλίου Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της ΕΘΑΑΕ εκφράζουν, για ακόμη μία φορά, στον Αντιπρόεδρο του ΣΑΠ τα θερμά τους συγχαρητήρια για την τιμητική διάκριση και απευθύνουν τις ευχές τους για τη συνέχιση της δημιουργικής του πορείας και της προσφοράς του στην επιστήμη και στα γράμματα.

12032024 0030

12032024 0047

12032024 0066

* Φωτογράφος: Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, PHOTO PRESS - ΘΕΟΔΩΡΟΣ & ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ Ο.Ε.