Αριστείδου 1 & Ευριπίδου 2, 10559 Αθήνα

Επικοινωνία +30 210 9220944

Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθ. Περικλής Α. Μήτκας, συμμετείχε στις εργασίες της 98ης Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων των ΔΕ των ΑΕΙ που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την Παρασκευή 17-12-2021 στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Ο κ. Μήτκας παρουσίασε τρέχουσες δράσεις που αφορούν στην ΕΘΑΑΕ και συζήτησε σχετικώς με τους Πρυτάνεις. Κυριάρχο θέμα της συζήτησης ήταν η πρώτη εφαρμογή των κριτηρίων αποτίμησης του έργου των Πανεπιστημίων για τον καθορισμό της κατανομής της ετήσιας δημόσιας χρηματοδότησης. Ο κ. Μήτκας συμμετείχε, επίσης, μαζί με τη Γεν. Δ/ντρια, Δρ. Χρ. Μπέστα, στην 29η σύνοδο Αντιπρυτάνεων, Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, στη Συνεδρία «Α. Διασφάλιση ποιότητας/ στρατηγικός σχεδιασμός Ιδρυμάτων» όπου ενημέρωσαν τα Ιδρύματα για τα ζητήματα της πιστοποίησης των ΠΣ. Η κ. Μπέστα συμμετείχε και στην 18η Σύνοδο Αντιπρυτάνεων Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης με την εισήγηση της «Στρατηγικός και οικονομικός προγραμματισμός των ΑΕΙ».

Την Πέμπτη 16-12-2021, ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, υπέβαλε την πρώτη Ετήσια Έκθεση για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης 2020 της ΕΘΑΑΕ στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας κ. Α. Συρίγου και του Γεν. Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Α. Δημητρόπουλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 4653/20.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Μήτκας ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για την πορεία των πιστοποιήσεων των Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών καθώς και για τη διαδικασία υποβολής των ετήσιων εκθέσεων επιδόσεων από τα Ιδρύματα στην ΕΘΑΑΕ για τον καθορισμό της κατανομής του 20% της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης του ΥΠΑΙΘ στα ΑΕΙ.

Επίδοση Ετήσιας Έκθεσης ΕΘΑΑΕ 2020 στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΕΑΠ: Την Παρασκευή 26-11-2021, ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ υποδέχθηκε στα γραφεία της Αρχής τον Πρόεδρο της Δ.Ε. του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Καθ. Οδυσσέα Ζώρα, τον Αντιπρόεδρο της Δ.Ε., Καθ. Ευστάθιο Ευσταθόπουλο και τους Κοσμήτορες Καθ. Ε. Κουτούζη (Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών), Καθ. Ι. Καλαβρουζιώτη (Σχολή Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας) και Καθ. Αθ. Μιχιώτη (Σχολή Κοινωνικών Επιστημών).

Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ ενημερώθηκε για τα επιτεύγματα, το αναπτυξιακό σχέδιο και διάφορα θέματα ακαδημαϊκής φύσεως του ΕΑΠ, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα πιστοποίησης.

Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Την Τετάρτη 1-12-2021, ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθ. Περικλής Μήτκας, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στη Ζάκυνθο, μετά από πρόσκληση του Πρύτανη Καθ. Ανδρέα Φλώρου, για συνάντηση εργασίας με την Πρυτανική Αρχή και τη Διοίκηση του Τμήματος Περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη Ζάκυνθο.

Παν. Πατρών: Στις 6 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ συμμετείχε στην Εκδήλωση Ολοκλήρωσης της Μελέτης HE Innovate της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της θεματικής εκδήλωσης Patras IQ, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η παρουσίαση του κ. Μήτκα με τίτλο «Αξιολόγηση Ερευνητικών Δομών στα Ελληνικά ΑΕΙ» εντάχθηκε στη 2η Συνεδρία – Η Καινοτομία στην Ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση – τα Επόμενα Βήματα. Ο κ. Μήτκας αναφέρθηκε στις μορφές ερευνητικών δομών των ελληνικών ΑΕΙ με την παραδοσιακή και τη νέα τους μορφή, περιγράφοντας τα Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα (ΠΕΚ), τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (ΕΠΙ), τα Κέντρα Αριστείας (ΚΑ) και τις Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας (ΣΕΑ) καθώς και τους τρόπους αξιολόγησής τους.

Παν. Πελοποννήσου: Στις 7 Δεκεμβρίου 2021, ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ επισκέφθηκε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθ. Αθανάσιο Κατσή, τις εγκαταστάσεις των Τμημάτων Μηχανικών στην Πάτρα (Κουκούλι), όπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των Τμημάτων από τους Προέδρους και συζήτηση με τα μέλη ΔΕΠ. Στις 8 Δεκεμβρίου ακολούθησε επίσκεψη στα Τμήματα του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα στον Αντικάλαμο όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των Τμημάτων από τους Προέδρους και ακολούθησε συζήτηση με Κοσμήτορες και Προέδρους. Ο κ. Μήτκας επισκέφθηκε, επίσης, και τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στο Παλαιό Στρατόπεδο, όπου επίσης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των Τμημάτων και συζήτηση με τα μέλη ΔΕΠ.

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Στις 14 Δεκεμβρίου 2021, ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ επισκέφθηκε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου, μετά τη συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος, ενημέρωσε την πανεπιστημιακή κοινότητα (πρυτανικές αρχές, κοσμήτορες, πρόεδροι Τμημάτων, διευθυντές ΠΜΣ και μέλη ΟΜΕΑ για τη διαδικασία πιστοποίησης των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Επίδοση Ετήσιας Έκθεσης για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης 2020

Σήμερα, Τετάρτη 15-12-2021, ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, υπέβαλε την πρώτη Ετήσια Έκθεση για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης 2020 της ΕΘΑΑΕ στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, κ. Βασίλειου Διγαλάκη, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 4653/20.

Ακολούθως, η Έκθεση θα υποβληθεί στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η Ετήσια Έκθεση για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης καταγράφει την πορεία της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τα συστήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης άλλων χωρών, ιδιαιτέρως των χωρών της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ, στη διάρκεια του 2020. Περιλαμβάνει, επίσης, στοιχεία για την κατάταξη των πανεπιστημίων στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ενότητα για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων στις συνθήκες της πανδημίας και την ψηφιακή ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και στοιχεία για το Εθνικό Σύστημα Ιχνηλάτησης Αποφοίτων. Στο δεύτερο μέρος, η Έκθεση παρουσιάζει τις δράσεις διασφάλισης ποιότητας που πραγματοποιήθηκαν από την ΕΘΑΑΕ κατά το προηγούμενο έτος, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων Πανεπιστημίων της χώρας και, τέλος, τη στρατηγική και αναπτυξιακή δραστηριότητα της ΕΘΑΑΕ.

 Ετήσια Έκθεση για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης 2020
 

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της ΒτΕ, με θέμα «Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο στην εποχή των Εκθετικών Τεχνολογικών Αλλαγών», συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθ. Περικλής Α. Μήτκας, στις 24-11-2021.

Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για το θέμα της διασύνδεσης των ελληνικών Πανεπιστημίων με την οικονομία, τη βιομηχανία και την αγορά εργασίας και ειδικότερα παρουσίασε στο πλαίσιο αυτό το «προφίλ» των ελληνικών Πανεπιστημίων. Οι θεματικές της παρουσίασής του αφορούσαν:

i. τα βασικά στοιχεία της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και τις προοπτικές απασχόλησης των νέων επιστημόνων,
ii. κάποια χρήσιμα συμπεράσματα από τις μέχρι σήμερα πιστοποιήσεις των ΑΕΙ και των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών,
iii. τις διεθνείς τάσεις για τη διασύνδεση Πανεπιστημίων με τον παραγωγικό ιστό της κάθε χώρας και τα σημαντικά βήματα που έχουν κάνει τα Ελληνικά Πανεπιστήμια προς αυτή την κατεύθυνση,
iv. την δυνατότητα των ελληνικών προγραμμάτων σπουδών να καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας βιομηχανίας και
v. προτάσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας των Πανεπιστημίων μας με τους δημόσιους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις της χώρας μας.

Μετά την παρουσίασή του, ο κ. Μήτκας απάντησε σε ερωτήσεις Βουλευτών και τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη των Πανεπιστημίων για στελέχωση με νέους επιστήμονες που θα διδάξουν και νέες τεχνολογίες, την πεποίθηση ότι η χώρα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος σε ορισμένες περιοχές, όπως π.χ. στις ψηφιακές ανθρωπιστικές σπουδές (Digital Humanities), αξιοποιώντας το απαράμιλλο πρωτογενές υλικό της, την ανάγκη για βελτίωση του αριθμού διδασκόντων και υποδομών, ώστε τα πανεπιστήμια να λειτουργούν με έναν αποδεκτό λόγο φοιτητών ανά διδάσκοντα, και τα οφέλη από την καθιέρωση των Βιομηχανικών Διδακτορικών (Industrial PhDs). Τέλος, υπογράμμισε το γεγονός ότι η ΕΘΑΑΕ φροντίζει για τη βελτίωση της ποιότητας στα ελληνικά ΑΕΙ, αναγνωρίζοντας την επένδυση που κάνει η ελληνική οικογένεια στο δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο και ο ίδιος υπηρετεί τόσα χρόνια μέσα από διαφορετικές θέσεις.

Παρουσίαση Προέδρου της ΕΘΑΑΕ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της ΒτΕ

Στη φωτογραφία ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της ΒτΕ και Βουλευτής Χανίων, Καθηγητής Βασίλης Διγαλάκης και ο Πρύτανης του ΕΜΠ και Προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, Καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής στην αίθουσα συνεδριάσεων της Επιτροπής.