Αριστείδου 1 & Ευριπίδου 2, 10559 Αθήνα

Επικοινωνία +30 210 9220944

Την Παρασκευή 17-06-2022, ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθ. Περικλής Α. Μήτκας και η Γεν. Διευθύντρια, Δρ. Χριστίνα Μπέστα μετέβησαν στην Κομοτηνή για να συμμετάσχουν σε ειδική εκδήλωση για την διασφάλιση ποιότητας που διοργάνωσε η ΜΟΔΙΠ του ΔΠΘ στην αίθουσα της Συγκλήτου. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρύτανης Καθ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης και οι Αντιπρυτάνεις του Ιδρύματος.

Ο κ. Μήτκας στην ομιλία του με τίτλο «Διασφάλιση Ποιότητας και Αποτίμηση Έργου: Διαδικασίες Διαφάνειας και Λογοδοσίας στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο» αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο διαφάνειας και λογοδοσίας που έχουν κατακτήσει τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και στους τρόπους με τους οποίους το έργο και οι δράσεις της ΕΘΑΑΕ συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην αξιολόγηση και πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών, στον γνωμοδοτικό ρόλο της Αρχής επί ακαδημαϊκών θεμάτων, στη συλλογή δεδομένων για την Ανώτατη Εκπαίδευση και στην εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων και ποιοτικών δεικτών για την κατανομή της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης και των ανθρώπινων πόρων στα ΑΕΙ. Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ εξήρε την προσήλωση του ΔΠΘ στις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας και την ουσιαστική συνεργασία της ΜΟΔΙΠ με τα στελέχη της Αρχής.

Από την πλευρά του Δημοκριτείου, η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και Πρόεδρος της ΜΟΔΙΠ, Καθ. Ζωή Γαβριηλίδου, παρουσίασε την επιτυχή πορεία των πιστοποιήσεων των ΠΠΣ στο ΔΠΘ, την συσσωρευμένη εμπειρία της ΜΟΔΙΠ, καθώς και τις δράσεις διασφάλισης ποιότητας που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο σε εθνικό επίπεδο.

Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν πέντε Πιστοποιητικά Ποιότητας που χορήγησε με απόφασή του το Συμβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της ΕΘΑΑΕ στα εξής Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών του ΔΠΘ:

  • Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης
  • Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
  • Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών
  • Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία
  • Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Στην απονομή παρέστησαν οι Πρόεδροι των οικείων Τμημάτων και μέλη των ΟΜΕΑ.

 

View the embedded image gallery online at:
http://www.ethaae.gr/el/nea/anakoinoseis#sigProId3edaf76e2e

Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθ. Περικλής Α. Μήτκας, συμμετείχε στην ειδική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας» που διοργανώθηκε την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 στο Αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην Κοζάνη.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η πολιτική διασφάλισης ποιότητας που εφαρμόζει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και τα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών του Ιδρύματος που έλαβαν πιστοποίηση, ενώ έγινε αναφορά και στα διιδρυματικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και συνεπίβλεψης διδακτορικών διατριβών που υλοποιούνται- σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Κύπρου- από το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, τα οποία αξιολογήθηκαν από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) της Κύπρου.
Ο κ. Μήτκας απένειμε το πιστοποιητικό του Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας του Ιδρύματος, το οποίο συμμορφώνεται πλήρως με τις αρχές του Προτύπου Ποιότητας ΠΠΣ της ΕΘΑΑΕ και τις αρχές Διασφάλισης Ποιότητας του ΕΧΑΕ (ESG), στον Πρύτανη Καθ. Θεόδωρο Θεοδουλίδη και, στη συνέχεια, απένειμε τα πιστοποιητικά ποιότητας τεσσάρων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών: στον Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Καθ. Γ. Νενέ, στον Πρόεδρο του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αναπλ. Καθ. Ι. Καστρίτση, στον Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Καθ. Κ. Ντίνα και στον Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Καθ. Ι. Θωϊδη.
Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, ο Πρύτανης και ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθ. Ν. Σαριαννίδης, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης, όπου αναπτύχθηκαν οι επόμενες στρατηγικές ενέργειες του Πανεπιστημίου με επίκεντρο τη διασφάλιση της ποιότητας.
Ο κ. Μήτκας ανέφερε ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι η πρώτη και ίσως η μόνη πτυχή του ελληνικού δημοσίου που εφαρμόζει με συνέπεια διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας, οι οποίες είναι επίσης διαδικασίες λογοδοσίας και διαφάνειας. Εξήρε την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλεται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μετά και τις αλλαγές που συντελέστηκαν το 2019 στην ακαδημαϊκή συγκρότηση του Ιδρύματος. Συμπλήρωσε δε ότι η ανάπτυξη που φέρνει ένα πανεπιστήμιο δεν είναι οι θέσεις εργασίας που απαιτούνται για την εκπαίδευση των φοιτητών, είναι κυρίως η υπεραξία που παράγεται από τους αποφοίτους του που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν γύρω από αυτό ή εξαιτίας αυτού, τονίζοντας ότι αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ως πόλος ανάπτυξης.
Ο Πρύτανης, Καθ. Θ. Θεοδουλίδης αναφέρθηκε στην πολιτική διασφάλισης ποιότητας σε όλες τις μονάδες και υπηρεσίες του Ιδρύματος ως βασικού στρατηγικού πυρήνα των Πρυτανικών Αρχών, υπογραμμίζοντας την αξία της πολιτικής διασφάλισης ποιότητας στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, στη διεθνή αναγνώριση και τη συνέργεια με ακαδημαϊκούς, επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο Αντιπρύτανης Καθ. Ν. Σαριαννίδης παρουσίασε το σημαντικό έργο της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.) του Ιδρύματος, η οποία έχει την ευθύνη των διαδικασιών ποιότητας που αποτελούν το θεμέλιο λίθο της υλοποίησης του οράματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

ΠΔΜ 26 5 2022

ΠΔΜ 26 5 2022 2

ΠΔΜ 26 5 2022 3

ΠΔΜ 26 5 2022 4

 

ΠΔΜ 26 5 2022 5

Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθ. Περικλής Α. Μήτκας, συμμετείχε στις εργασίες της 99ης Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων των ΔΕ των ΑΕΙ που πραγματοποιήθηκε υπό́ την Προεδρία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 3-5.5.2022 στα Ιωάννινα. Ο κ. Μήτκας παρουσίασε τρέχοντα θέματα που αφορούν στην ΕΘΑΑΕ, ενημέρωσε για την επικείμενη διαδικασία και το πρότυπο πιστοποίησης των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών και συζήτησε σχετικώς με τους Πρυτάνεις. Επίσης, συμμετείχε στην 30ή Σύνοδο Αντιπρυτάνεων, Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας με την εισήγησή του «Η εφαρμογή των κριτηρίων μοριοδότησης για την κατανομή της δημόσιας χρηματοδότησης του 2023 στα ΑΕΙ». Συμμετείχε, επίσης, στην 19η Σύνοδο Αντιπρυτάνεων Οικονομικών, Προγραμματισμού & Ανάπτυξης και παρουσίασε τα «Συμπεράσματα από την πρώτη εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων για την κατανομή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ & Προετοιμασία για την επόμενη περίοδο».

Στην 19η Σύνοδο Αντιπρυτάνεων Οικονομικών, Προγραμματισμού & Ανάπτυξης, συμμετείχε και η Γεν. Δ/ντρια της ΕΘΑΑΕ, Χρ. Μπέστα με την εισήγησή της «Σύνδεση δεικτών επιδόσεων με τη Στρατηγική του Ιδρύματος: Οργάνωση και χρήση εργαλείων».

Webp.net resizeimage

Σημαντική διάκριση για τον Ομότιμο Καθηγητή Γεώργιο Χρούσο, Αντιπρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου της ΕΘΑΑΕ

Ο κ. Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, εμφανίζεται στη θέση 108 του πίνακα κατάταξης «Highly Cited Researchers (h>100)» του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Webometrics για το έτος 2022, καταγράφοντας σημαντική ερευνητική επίδραση παγκοσμίως με h-index 200 και 174.393 ετεροαναφορές.

Ο εν λόγω πίνακας κατάταξης συντάσσεται με βάση τις πληροφορίες των δημόσιων προφίλ Καθηγητών και Ερευνητών Πανεπιστημίων στο Google Scholar και για το έτος 2022 περιλαμβάνει 5.882 επιστήμονες οι οποίοι με το ερευνητικό τους έργο έχουν σημαντική απήχηση στην επιστήμη.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου εκφράζουν τα θερμά συγχαρητήριά τους στον Αντιπρόεδρο, ο οποίος και τη φετινή χρονιά παραμένει πρώτος μεταξύ των Ελλήνων Καθηγητών που εμφανίζονται στην κατάταξη του Webometrics με τους ερευνητές με μεγάλη απήχηση (h>100).

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου και του Συμβουλίου Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της ΕΘΑΑΕ εκφράζουν τα θερμά συγχαρητήριά τους στην κ. Κουβελιώτου, καθηγήτρια Αστροφυσικής στο George Washington University και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) ως ένα από τα τρία νέα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC). Τα νέα μέλη επιλέγονται από ανεξάρτητη επιτροπή (Identification Committee) αποτελούμενη από έξι διακεκριμένους επιστήμονες, οι οποίοι διορίζονται από την ΕΕ.

Η σχετική ανακοίνωση του ERC: https://erc.europa.eu/news/New-ScCmembers-2022