Αριστείδου 1 & Ευριπίδου 2, 10559 Αθήνα

Επικοινωνία +30 210 9220944

Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, εκπροσώπησε την Αρχή στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Διασφάλισης Ποιότητας (EQAF) του 2023 που διεξήχθη στο Aveiro της Πορτογαλίας, από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου 2023, και διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Aveiro. Το φετινό φόρουμ είχε τίτλο «Η διεθνοποίηση σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο. Νέες τάσεις και προκλήσεις για τη διασφάλιση ποιότητας» και προσέφερε την ευκαιρία να συζητηθούν οι δυνατότητες, τα προβλήματα και οι καλές πρακτικές για τη διασφάλιση ποιότητας σε ένα ολοένα και περισσότερο διεθνοποιημένο πλαίσιο.

Το EQAF αποτελεί ετησίως μια εκδήλωση-ορόσημο στη διασφάλιση ποιότητας και διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο από την EUA (Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων), την ENQA (Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση), την ESU (Ευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών) και τη EURASHE (Ευρωπαϊκή Ένωση Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης). Στο φετινό συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 450 μέλη της παγκόσμιας κοινότητας για τη διασφάλιση ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκπροσωπώντας 51 χώρες από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

EQAF logo

EQAF

 

EQAF2

 

 

Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης πραγματοποίησε σεμινάριο προς τα στελέχη των υπηρεσιών διασφάλισης ποιότητας των ΑΕΙ την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Titania. Στο σεμινάριο έδωσαν δυναμικό παρών 51 στελέχη των Μονάδων Διασφάλισης Ποιότητας των ΑΕΙ από όλη την Ελλάδα.

Το σεμινάριο με θέμα «Η επαναπιστοποίηση των ΕΣΔΠ των ΑΕΙ» αναπτύχθηκε σε 2 ενότητες. Στην πρώτη ενότητα η Γεν. Διευθύντρια της ΕΘΑΑΕ, Δρ. Χριστίνα Μπέστα, παρουσίασε τους κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας της επαναπιστοποίησης, δίνοντας έμφαση στα βασικά σημεία του προτύπου ποιότητας και τις σημαντικές αλλαγές από το προηγούμενο, στην πρόταση πιστοποίησης και στην αποτελεσματική οργάνωση της ΜΟΔΙΠ. Μεταξύ άλλων, η κ. Μπέστα αναφέρθηκε στους λόγους επιτυχίας ή αποτυχίας της ποιότητας, στην οργανωσιακή ταυτότητα της ΜΟΔΙΠ, στα συνήθη προβλήματα που διαπιστώνονται στις προτάσεις πιστοποίησης που υποβάλλουν οι ΜΟΔΙΠ, σε θέματα που αφορούν τις Επιτροπές Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης (ΕΕΑΠ) καθώς και στις επιθυμητές δεξιότητες των στελεχών των υπηρεσιών διασφάλισης ποιότητας. Τέλος, η κ. Μπέστα συζήτησε διεξοδικά με τους συμμετέχοντες και απάντησε σε ερωτήσεις.

Στη δεύτερη ενότητα ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Πληροφοριακών Συστημάτων & Τεκμηρίωσης, Δρ. Νικόλαος Γεωργιάδης, και η Προϊσταμένη του Τμήματος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Εφαρμογών και Υποδομών, κ. Θεώνη Πετροπούλου, παρουσίασαν τα πληροφοριακά συστήματα της ΕΘΑΑΕ και τη διασύνδεση συστημάτων ΕΘΑΑΕ - ΑΕΙ καθώς και θέματα για τα δεδομένα ποιότητας των ΑΕΙ. Ειδικότερα αναφέρθηκαν στις εφαρμογές του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Εθνικού Συστήματος Ποιότητας (ΟΠΕΣΠ) για τα ΑΕΙ (Σύστημα Διαχείρισης Δεδομένων Ποιότητας, Ιχνηλάτηση Αποφοίτων, Μητρώο Ιδρυμάτων και Σύστημα Διαχείρισης Πιστοποιήσεων), αλλά και για θέματα που αφορούν τη συλλογή των δεδομένων από τα Ιδρύματα, ενώ απάντησαν σε ερωτήσεις των στελεχών των ΜΟΔΙΠ.

Στο σεμινάριο ομιλητής ήταν και ο Δρ. Γιάννης Καλογεράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της JMK Anthropocentric Corporate Training & Development, ο οποίος ανέλυσε την ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην ποιότητα και την αξία του ανθρώπου σε κάθε βήμα και στάδιο της διασφάλισης ποιότητας.

View the embedded image gallery online at:
http://www.ethaae.gr/el/nea/anakoinoseis#sigProIdb166ca1406

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 3η συνάντηση εργασίας της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) που πραγματοποιήθηκε στις 31-10-2023 στο Αμφιθέατρο του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές, ουσιαστικές και καινοτόμες προτάσεις για την αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), που αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την υλοποίηση του εθνικού στόχου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας.

Για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, το οποίο, εκτός από τον κλάδο Ψηφιακής Τεχνολογίας, απασχολεί και όλους τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξεύρεση προσωπικού ΤΠΕ, η ΕΘΑΑΕ, οι Προέδροι και Κοσμήτορες των 37 Τμημάτων και Σχολών ΤΠΕ των Ελληνικών Πανεπιστημίων και ο ΣΕΠΕ συνεργάστηκαν, σχηματίζοντας ομάδες εργασίας, για να διερευνήσουν την πορεία των φοιτητών στα προγράμματα προπτυχιακών Σπουδών Πληροφορικής, Μηχανικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών & Ψηφιακών Μέσων. Παράλληλα, κατόπιν πρότασης και του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου, αποφασίστηκε, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεργασίας, να διερευνηθεί το θέμα της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών δεικτών DESI, οι οποίοι αφορούν στις ΤΠΕ ώστε να απεικονίζουν σωστά το επίπεδο ψηφιακής ικανότητας της χώρας. Αποφασίστηκε επίσης να προταθούν δράσεις προς επίτευξη των γενικών ψηφιακών στόχων, αλλά και ειδικότερες, ώστε περισσότερες γυναίκες να σπουδάσουν, αλλά και να απασχοληθούν, στον κλάδο των ΤΠΕ.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών και χαιρέτησαν ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, κ. Γεώργιος Βούτσινος, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΠΕ, κ. Γιώτα Παπαρίδου και η Πρύτανις του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, κ. Μάρα Νικολαΐδη.

Την εκδήλωση άνοιξε και έκλεισε ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθ. Περικλής Α. Μήτκας, ενώ η παρουσίαση των προτάσεων έγινε από: την κ. Ελένη Τσιπά, Oracle Academy Programme Manager GCMM cluster, της Oracle Ελλάς, τον Καθ. Μιχαήλ Φιλιππάκη, Αναπλ. Πρόεδρο στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και από την κ. Μάρα Νικολαΐδη, Πρύτανι του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Επιπλέον, η κ. Άννα Ματσούκα, εκ μέρους του ΣΕΠΕ, παρουσίασε τις απαραίτητες δράσεις για τη βελτίωση των Δεικτών της Ψηφιακής Δεκαετίας (DESI) και η κ. Νικολαΐδη ανέπτυξε το θέμα της συμμετοχής των γυναικών στους τομείς της Πληροφορικής.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθ. Περικλής Α. Μήτκας, τόνισε ότι ο εθνικός στόχος του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας προϋποθέτει ένα υψηλό επίπεδο ψηφιακής εκπαίδευσης. Πρόσθεσε πως «για να ικανοποιηθούν οι μεσοπρόθεσμες ανάγκες της εγχώριας αγοράς σε ειδικούς ΤΠΕ, τα Πανεπιστήμια οφείλουν να βελτιώσουν τους ρυθμούς αποφοίτησης, να υιοθετήσουν καλές πρακτικές που ήδη αναδείχθηκαν στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, και να στραφούν προς σύγχρονες επιστημονικές περιοχές». Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Μήτκας κατέληξε στο ότι «Η Πολιτεία πρέπει να εξετάσει τις δυνατότητες ενίσχυσης των σπουδών Πληροφορικής, ενώ οι επιχειρήσεις του κλάδου αναμένεται να στηρίξουν κοινές δράσεις ενημέρωσης και επιμόρφωσης. Η ΕΘΑΑΕ, πάντα δίπλα στα Ιδρύματα της χώρας, θεωρεί ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες μπορούν να διερευνηθούν και σε άλλα πεδία σπουδών, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες συνεργασίες των Πανεπιστημίων με τον ιδιωτικό τομέα».

Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθ. Περικλής Α. Μήτκας

Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθ. Περικλής Α. Μήτκας

Ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, κ. Γεώργιος Βούτσινος, υπογράμμισε πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό, ταυτόχρονα δε και ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι η σημερινή ημερίδα πραγματοποιείται σε συνεργασία της ΕΘΑΑΕ και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), των καθ’ ύλην δηλαδή αρμόδιων επιχειρήσεων». Παράλληλα, σημείωσε πως «με αυτόν τον τρόπο ικανοποιούμαστε ιδιαίτερα όλοι όσοι πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των κύριων συντελεστών της εθνικής οικονομίας που είναι, χωρίς αμφιβολία, οι κατά κλάδον επιχειρήσεις και αυτό είναι κάτι που σηματοδοτείται εμφατικά στη σημερινή ημερίδα».

 2. ΓΓ ΥΠΑΙΘΑ

Ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, κ. Γεώργιος Βούτσινος

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, τόνισε ότι «σε διεθνές επίπεδο προκύπτει ότι οι πτυχιούχοι και επαγγελματίες πληροφορικής δεν καλύπτουν επαρκώς την αυξανόμενη ζήτηση της αγοράς εργασίας σε τεχνολογίες αιχμής και θέματα κυβερνοασφάλειας». Πρόσθεσε επίσης ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε το πρόγραμμα πολιτικής “Πορεία προς την Ψηφιακή Δεκαετία”, όπου, μεταξύ άλλων, υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να αυξήσουν του επαγγελματίες ΤΠΕ σε 20.000.000 μέχρι το 2030. Με τη διάθεση πόρων μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και 113 εκ € μέσω του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα, είμαστε αισιόδοξοι ότι ο εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης θα αποδώσει σύντομα καρπούς», σημειώνοντας ωστόσο ότι «η οικονομική ενίσχυση όμως δεν αρκεί αν δεν συνδυαστεί με δράσεις αναβάθμισης των προγραμμάτων σπουδών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τεχνολογικές απαιτήσεις, μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών σε ΤΠΕ και την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στις δράσεις ΤΠΕ».

 3. ΓΓ ΥΠ

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος

Η κ. Γιώτα Παπαρίδου, Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΠΕ, εστίασε στη σημασία της συνεργασίας της ακαδημαϊκής κοινότητας με την αγορά, η οποία ξεκίνησε, για πρώτη φορά με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα και αναφέρθηκε στη συνεισφορά της ΕΘΑΑΕ, στο σημαντικό έργο των Προέδρων των 37 Σχολών ΤΠΕ των Ελληνικών Πανεπιστημίων, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την τεράστια συμβολή όσων ενεπλάκησαν στην έρευνα, αλλά και την σπουδαία συνεργασία που έχει αναπτυχθεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης του εθνικού αυτού προβλήματος, για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, αλλά και την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας.

Η Πρύτανις του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, κ. Μάρα Νικολαΐδη, επεσήμανε ότι «εκ μέρους των Πανεπιστημίων της χώρας και ιδιαίτερα των Τμημάτων Πληροφορικής και Μηχανικών Υπολογιστών, χαιρετίζουμε την εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε με τον ΣΕΠΕ, υπό την καθοδήγηση της ΕΘΑΑΕ». Τόνισε παράλληλα πως «η ανάγκη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού από την αγορά Πληροφορικής, καταδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο που έχουν τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια στην ανάπτυξη της χώρας», καταλήγοντας ότι «Η συνεργασία μας έχει κομβικό ρόλο στην αποτελεσματική ενσωμάτωση των αποφοίτων μας στην αγορά εργασίας και βοηθά στην ενίσχυση του επιπέδου και της ανταγωνιστικότητας των σπουδών στον τομέα της Πληροφορικής».

4. Πάνελ 3 Πρ Παπ Πρ

Η Πρύτανις του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, κ. Μάρα Νικολαΐδη, ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθ Περικλής Α. Μήτκας και η Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΠΕ, κ. Γιώτα Παπαρίδου

5. πανελ

Το πάνελ της παρουσίασης των προτάσεων: κ. Ελένη Τσιπά, Oracle Academy Programme Manager GCMM cluster, Oracle Ελλάς, Καθ. Μιχαήλ Φιλιππάκης, Αναπλ. Πρόεδρος, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Παν. Πειραιώς και κ. Μάρα Νικολαΐδη, Πρύτανις του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

 pdfΔείτε εδώ τις προτάσεις

 

Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας και η Γεν. Διευθύντρια Δρ. Χρ. Μπέστα εκπροσώπησαν την Αρχή στη Γενική Συνέλευση των μελών της ENQA, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο, 25-27/10/2023, και διοργανώθηκε σε συνεργασία με την QQI (Quality and Qualifications Ireland), την αντίστοιχη ιρλανδική αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα για τη σχέση διασφάλισης ποιότητας και αναγνώρισης προσόντων, για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση, το μέλλον των ESG (Αρχές και Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης), αλλά και θέματα διακρατικών συνεργασιών στη διασφάλιση ποιότητας και, κυρίως, για το πλαίσιο εκτός του ΕΧΑΕ.

Ειδικότερα, στις 26-10-2023, η Γενική Συνέλευση της ENQA, με ομόφωνη απόφασή της, επικύρωσε την ανανέωση της ιδιότητας του μέλους της ΕΘΑΑΕ έως τον Απρίλιο του 2028 και απένειμε το σχετικό πιστοποιητικό, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία της εξωτερικής αξιολόγησης της ΕΘΑΑΕ από την Ευρωπαϊκή Αρχή.

ENQA 26 10 2023

Απονομή πιστοποιητικού από τον Πρόεδρο της ENQA, Douglas Blackstock στον Πρόεδρο της ΕΘΑΑΕ Καθ. Περικλή Α. Μήτκα

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής μεταξύ ιδιαιτέρως αξιόλογων υποψηφιοτήτων, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση ορισμού τριών νέων μελών του ΣΑΠ, λόγω λήξης της θητείας των προηγούμενων. Το Συμβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης είναι επιφορτισμένο με τις αρμοδιότητες της εφαρμογής διασφάλισης ποιότητας στα ΑΕΙ της χώρας μας και συντονίζει τις διαδικασίες αξιολόγησης και πιστοποίησης όλων των προγραμμάτων σπουδών στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι επιλεγέντες συγκεντρώνουν, εκτός από υψηλές επιστημονικές επιδόσεις, σημαντική εμπειρία στη διοίκηση και την αξιολόγηση.

Για τον κλάδο των επιστημών περιβάλλοντος, αγροδιατροφικών ή γεωτεχνικών επιστημών, επελέγη ο κ. Γεώργιος Νυχάς, Ομότιμος Καθηγητής  του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Νυχάς είχε διατελέσει μέλος του ΣΑΠ με τριετή θητεία (2020-2023), Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του ΓΠΑ, διαθέτει ευρεία διοικητική εμπειρία ως Κοσμήτορας και ως Γεν. Διευθυντής του ΕΘΙΑΓΕ, ήταν μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών διαμόρφωσης πολιτικής-νομοθεσίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ από το 2021 είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛΙΔΕΚ.

Για τον κλάδο της Επιστήμης της Πληροφορικής, επελέγη ο κ. Εμμανουήλ Γιακουμάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταξύ άλλων, διαθέτει πολύ σημαντική εμπειρία στη διασφάλιση ποιότητας, έχοντας διατελέσει Πρόεδρος της ΜΟΔΙΠ του ΟΠΑ, ενώ έχει διοριστεί σε θέσεις διοίκησης υψηλής ευθύνης σε ΑΕΙ αλλά και με συναφές αντικείμενο στον κλάδο, ως Πρύτανης του ΟΠΑ (2015 – 2020), Αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του ΟΠΑ (2011 – 2015), Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) (2000-2005), Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (1998-2000).

Για τον κλάδο των φυσικών επιστημών ή μαθηματικών, επελέγη ο κ. Βασίλειος Χαρμανδάρης, Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ. Διαθέτει σημαντική εμπειρία σε δομές διασφάλισης ποιότητας ΑΕΙ και σε θέματα αξιολόγησης εντός και εκτός Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει Διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του INSU/CNRS Γαλλία, Αντιπρόεδρος του ΔΣ του OPTICON-RadioNet-Pilot, μέλος του ΤΕΣ "Φυσικών Επιστημών & Μαθηματικών" του ΕΣΕΤΕΚ από το 2020.