Αριστείδου 1 & Ευριπίδου 2, 10559 Αθήνα

Επικοινωνία +30 210 9220944

Τη Δευτέρα 4-10-2021, ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθ. Περικλής Μήτκας, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, μετά από πρόσκληση της Πρυτάνισσας Καθ. Χρυσής Βιτσιλάκη, για συνάντηση εργασίας με τις Πρυτανικές Αρχές και μέλη της Συγκλήτου και της ΜΟΔΙΠ. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και στα εργαστήρια των Τμημάτων Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας, Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών.

Η συνάντηση αυτή εντάχθηκε στο πλαίσιο εκπόνησης του στρατηγικού σχεδιασμού του Ιδρύματος και της υπό συζήτηση αναδιάρθρωσης του Χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σε πνεύμα συνεργασίας, συζητήθηκαν θέματα πιστοποίησης των προσφερόμενων από το Ίδρυμα προγραμμάτων σπουδών, στελέχωσης και λειτουργίας των Τμημάτων, αλλά και οι μελλοντικές προοπτικές του Παν. Αιγαίου.

Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, αναγνωρίζοντας την πολυετή προσφορά του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο λειτουργεί με ακαδημαϊκά κριτήρια ποιότητας και σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω της διασποράς του σε έξι νησιά, ενημέρωσε τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, απάντησε στις ερωτήσεις τους και, τέλος, ζήτησε τις προτάσεις για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό των Τμημάτων και του Ιδρύματος συνολικά.

 αιγαιο.jpg

Την Τρίτη 21-09-2021 ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθ. Περικλής Μήτκας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.

Στη συνάντηση με την Πρύτανι Καθ. Χρ. Κουλούρη και την Αντιπρύτανι Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Καθ. Π. Φουντεδάκη συζητήθηκαν, σε πνεύμα συνεργασίας, θέματα τόσο για τη θέση του Ιδρύματος και των κοινωνικών επιστημών στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης όσο και για την πιστοποίηση των προσφερόμενων από το Ίδρυμα προγραμμάτων σπουδών.

2021.9.23_Πάντειο_4.jpg

2021.9.23_Πάντειο_2.jpg

Την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021, ο Πρόεδρος Καθ. Περικλής Α. Μήτκας, ο Αντιπρόεδρος, Ομ. καθ. Γ. Χρούσος και τα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου της ΕΘΑΑΕ, καθ. Α. Χανιώτης, καθ. Χ. Κουβελιώτου και καθ. Γ. Δουκίδης και η Γεν. Διευθύντρια Δρ Χρ. Μπέστα υποδέχθηκαν την Υπουργό Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως, τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Ά. Συρίγο και τον Γεν. Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Α. Δημητρόπουλο, στα γραφεία της Αρχής.

Η κ. Κεραμέως συνεχάρη το Ανώτατο Συμβούλιο για το σημαντικό έργο του και τη συμβολή του στην αλλαγή φιλοσοφίας που επιχειρείται στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας. Στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη δημόσια επιχορήγηση των ΑΕΙ βάσει ποιοτικών κριτηρίων, οι επικείμενες προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ του Υπουργείου και των Πανεπιστημίων, αλλά και ο ρόλος της Αρχής σε καίρια ζητήματα για τη διαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της Ελλάδας.

Στη συζήτηση τονίστηκε, επίσης, και η ουσιαστική εμπλοκή της ΕΘΑΑΕ στην υλοποίηση έργων ΕΣΠΑ στην τρέχουσα και τη νέα Προγραμματική Περίοδο, για την ενίσχυση των Γραφείων Διασύνδεσης και των Μονάδων Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) των ΑΕΙ.

Ο Υφυπουργός κ. Συρίγος υπογράμμισε το υψηλό επίπεδο της ΕΘΑΑΕ σε όλα τα θέματα που καλείται να διαχειριστεί, όπως μέσω των πρόσφατων και σε εξέλιξη δράσεων πιστοποίησης, όπου αποδεικνύει συνεχώς την αξιοπιστία της και τη συνδρομή της προς τα ΑΕΙ της χώρας.

Το Ανώτατο Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίηση του για το επίπεδο συνεργασίας, τόσο με την πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ, όσο και με τα Πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι εργάζεται σε εντατικούς ρυθμούς με γνώμονα τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση αλλά και την κατάθεσησύγχρονων και υλοποιήσιμων προτάσεων για τη συνεχή διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών ΑΕΙ.2021.6.23 επίσκεψη πολιτικής ηγεσίας ΥΠΑΙΘ

Σε κλίμα συνεργασίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17-6-2021 και την Παρασκευή 18-6-2021 η επίσκεψη του Προέδρου της ΕΘΑΑΕ, Καθ. Περικλή Α. Μήτκα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, παράλληλα με την αντίστοιχη επίσκεψη του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Καθ. Άγγελου Συρίγου.

Ο Υφυπουργός και ο Πρόεδρος επισκέφθηκαν αρχικά τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στα Γρεβενά και, στη συνέχεια, ο κ. Μήτκας συναντήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη (Κοίλα Κοζάνης) με Κοσμήτορες Σχολών και Προέδρους Τμημάτων του Πανεπιστημίου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα διασφάλισης ποιότητας, πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών, στελέχωσης και λειτουργίας των Τμημάτων. Στη συνάντηση με τον Υφυπουργό και τις Πρυτανικές Αρχές συζητήθηκαν τα προβλήματα του Πανεπιστημίου αλλά και οι προοπτικές που διανοίγονται για το Ίδρυμα από το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Οι επόμενοι σταθμοί της επίσκεψης αφορούσαν στα Τμήματα της Καστοριάς και την επόμενη ημέρα στις Σχολές της Φλώρινας και της Πτολεμαΐδας, όπου συνεχίστηκαν οι συναντήσεις με Κοσμήτορες και Προέδρους. Διαπιστώθηκε η συνεχής προσπάθεια του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για τη βελτίωση των ποιοτικών δεικτών και η ουσιαστική συνεργασία του Ιδρύματος με τις τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Μήτκας επανέλαβε την άποψη της ΕΘΑΑΕ ότι η ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών και τα υψηλά ποσοστά ενεργών φοιτητών και αποφοιτούντων είναι σημαντικοί παράγοντες επιτυχίας και πρέπει να αποτελούν τους στόχους κάθε καλού Πανεπιστημίου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιδρύματος θα έχει τη συνδρομή της ΕΘΑΑΕ σε κάθε διαδικασία και δράση διασφάλισης ποιότητας.

Σε ιδιαίτερο κλίμα χαράς πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση των μελών του Ανώτατου Συμβουλίου της ΕΘΑΑΕ, καθώς λόγω των έκτακτων συνθηκών covid-19 ήταν επιβεβλημένες εδώ και ένα χρόνο οι μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδριάσεις του οργάνου.

Ιδιαίτερη στιγμή της συνεδρίασης ήταν η έκφραση συγχαρητηρίων στο μέλος του ΑΣΥ, Καθ. Χρύσα Κουβελιώτου, για τη βράβευσή της με το Shaw Prize for Astronomy για το 2021 [https://www.shawprize.org/]. Τα μέλη, πέραν από τις προσωπικές ευχές προς το πρόσωπο της κ. Κουβελιώτου, τόνισαν τη σημασία της διάκρισης αυτής τόσο για το ίδιο το έργο της ΕΘΑΑΕ όσο και κατ’ επέκταση για τον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας μας.