Αριστείδου 1 & Ευριπίδου 2, 10559 Αθήνα

Επικοινωνία +30 210 9220944

Ενημέρωση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Περισσότερα
3 Χρόνια 10 Μήνες πριν #1 από Διαχειριστής
Ενημέρωση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δημιουργήθηκε από Διαχειριστής
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ, ΑΡΙΘΜ. 22/22.05.2020

[...]
αποφασίζει

1. Οι εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα πραγματοποιηθούν με έναν ή με συνδυασμό των ακόλουθων τρόπων και μέσων αξιολόγησης των φοιτητών/τριών:
α) γραπτή εργασία ή/και ασκήσεις, και β) γραπτή ή προφορική εξέταση με εξ αποστάσεως μεθόδους, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η αξιοπιστία διενέργειας της εξέταση.

2. Η γραπτή ή προφορική εξέταση μαθημάτων των προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου του Ιδρύματος με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί ως εξής:

α) η γραπτή ή προφορική εξέταση θα πραγματοποιηθεί μέσω των συστημάτων που διαθέτει η Κεντρική Δ/νση Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ιδρύματος, MOODLE, Open eClass, BigBlueButton (BBB) και Zoom. Για τη συμμετοχή των φοιτητών/τριών στις εξετάσεις, θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
  • Να διαθέτουν κάμερα, ηχεία και μικρόφωνο λειτουργικά και έτοιμα για χρήση
  • Να είναι συνδεδεμένοι/ες στο Διαδίκτυο (κατά προτίμηση με ενσύρματο τρόπο) από χώρο δική τους επιλογής
  • Να διαθέτουν κόλλες, κατά προτίμηση με γραμμές για τη διευκόλυνση των γραπτών απαντήσεων – όπου χρειάζονται
Οι εναλλακτικοί τρόποι και τα αντίστοιχα μέσα για την εξ αποστάσεως αξιολόγηση των φοιτητών/τριών περιγράφονται αναλυτικά στο Παράρτημα Ι της παρούσας, το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της.

β) για την τήρηση, συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων κατά τη διενέργεια των εξετάσεων με τη χρήση εξ αποστάσεως μεθόδων αξιολόγησης θα ακολουθηθεί πολιτική που θα διασφαλίζει αφενός το αδιάβλητο και την αξιοπιστία διενέργειας της προφορικής ή γραπτής εξέτασης με τη χρήση μέσων εξ αποστάσεως και αφετέρου την ορθή εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Θα συμβιβαστούν οι δύο προαναφερόμενες προϋποθέσεις με τρόπο που η εκπλήρωση της μίας να μην αναιρεί την δυνατότητα εκπλήρωσης της άλλης.

Η πολιτική αυτή περιγράφεται αναλυτικά στην ανωτέρω εισήγηση του Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (Παράρτημα ΙΙ της παρούσας), η οποία και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της.

γ) το αδιάβλητο και η αξιοπιστία της διενέργειας της εξέτασης με τα ανωτέρω μέσα εξ αποστάσεως αξιολόγησης διασφαλίζεται ως εξής:
  1. Οι φοιτητές/τριες παρακολουθούν τη διαδικασία όντας συνδεδεμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης
  2. Ελέγχεται η ταυτότητα των εξεταζόμενων
  3. Οι μέθοδοι εξέτασης διασφαλίζουν το αδιάβλητο αυτής
  4. Η ασφάλεια του συστήματος και των πληροφοριών που συλλέγονται διασφαλίζεται με βάση τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνει η Κεντρικής Δ/νσης Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Οι σχετικές ασφαλιστικές δικλίδες και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν ενιαία για το αδιάβλητο και την αξιοπιστία περιγράφονται αναλυτικά στο Παράρτημα ΙΙΙ της παρούσας, το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της.

δ) υπεύθυνος/νη για την παρακολούθηση και απαρέγκλιτη εφαρμογή των εν λόγω μεθόδων αξιολόγησης των εξεταζόμενων φοιτητών/τριών ορίζεται ο Κοσμήτορας ή η Κοσμητόρισσα της κάθε Σχολής.

Η παρούσα απόφαση αναρτάται στον ιστότοπο του Προγράμματος «Διαύγεια», σύμφωνα με το Ν.3861/2010.

Η παρούσα απόφαση κοινοποιείται στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (Ε.Θ.Α.Α.Ε.) σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική Υπουργική Απόφαση.

Ακολούθως καλούνται όλα τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες να προβούν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες.

Η Πρυτάνισσα

Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη