Αριστείδου 1 & Ευριπίδου 2, 10559 Αθήνα

Επικοινωνία +30 210 9220944

Ενημέρωση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Περισσότερα
3 Χρόνια 10 Μήνες πριν #1 από Διαχειριστής
Ενημέρωση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης δημιουργήθηκε από Διαχειριστής
Η πρόσφατη κρίση που επήλθε λόγω της πανδημίας έφερε το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε δυσχερή θέση λόγω προβλημάτων που έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν και σχετίζονται με την ιδιαίτερα δυσμενή αναλογία διδασκόντων διδασκομένων, σε συνδυασμό με την μεγάλη απόσταση του ΠΚ από τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα της χώρας. Μεγάλο μέρος των φοιτητών μας (58% για την ακρίβεια αυτών που έχουν δηλώσει μαθήματα το εαρινό εξάμηνο 2019-20) προέρχονται από πόλεις εκτός Κρήτης και επομένως η επιστροφή τους μεσούσης της υγειονομικής κρίσης θα εγκυμονούσε κινδύνους για την διασπορά του ιού. Ο μεγάλος αριθμός φοιτητών στα περισσότερα Τμήματά μας και ο απεριόριστος αριθμός εξετάσεων έχει συσσωρεύσει μεγάλα ακροατήρια που οφείλουν μαθήματα. Για το εαρινό εξάμηνο μόνο διεξάγονται 593 μαθήματα και εξ αυτών μόνο το 47% έχουν λιγότερους από 100 εγγεγραμμένους, ενώ σε 35 μαθήματα αναμένονται περισσότεροι από 200 και σε 5 περισσότεροι από 500 εξεταζόμενοι.

Τούτων λεχθέντων, οφείλουμε να τονίσουμε ότι το ΠΚ ολοκλήρωσε επιτυχώς τις παραδόσεις και σημαντικό μέρος των εργαστηριακών ασκήσεων στο σύνολο σχεδόν των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου χρησιμοποιώντας τεχνικές εξ αποστάσεως διδασκαλίας τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

[...]

Α. Υπάρχει πρόθεση διεξαγωγής της αξιολόγησης των φοιτητών με εναλλακτικούς τρόπους στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ας σημειωθεί ότι για ένα μέρος των μαθημάτων η αξιολόγηση «χτίζεται» σε όλη την διάρκεια του εξαμήνου με επαναλαμβανόμενες δοκιμασίες, εργασίες κλπ και στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει ήδη μια πρώτη εικόνα των δυνατοτήτων και των προσπαθειών που κατέβαλε ο φοιτητής.

Β. Υπάρχει απόφαση της Συγκλήτου να επιδιωχθεί η εξ αποστάσεως εξέταση με τους πλέον πρόσφορους τρόπους ώστε να διασφαλιστεί τόσο η υγεία των εξεταζομένων και εξεταστών όσο και το αδιάβλητο των εξετάσεων. Παρέχεται η δυνατότητα («Σε περιπτώσεις μαθημάτων που η φύση της εξέτασης ή/και ο αριθμός των εξεταζομένων καθιστούν απολύτως απαραίτητη την εξέταση με φυσική παρουσία») της διεξαγωγής εξετάσεων στις εγκαταστάσεις του ΠΚ φυσικά αφού ληφθούν «τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των κανόνων απόστασης και υγιεινής που θα προβλέπονται από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας κατά την περίοδο των εξετάσεων». Οι Σχολές και τα Τμήματα συγκεντρώνουν τα αιτήματα αυτά και θα οργανώσουν την διεξαγωγή με τον αρμόζοντα τρόπο.

Γ. Παρατίθεται, ως συνημμένο, το κείμενο εργασίας που συνέταξε το Κέντρου Υποδομών και Υπηρεσιών ΤΠΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης και αφορά τις εναλλακτικές δυνατότητες εξετάσεων.

Ο Πρόεδρος της ΜΟΔΙΠ

Καθηγητής Ιωάννης Καρακάσης
Αντιπρύτανης