Αριστείδου 1 & Ευριπίδου 2, 10559 Αθήνα

Επικοινωνία +30 210 9220944

Η τριμερής συνεργασία μεταξύ της ΕΘΑΑΕ, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και Πανεπιστημίων, με θέμα «Διερεύνηση πορείας φοιτητών και βελτίωση του ρυθμού αποφοίτησης σε Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών Πληροφορικής & Μηχανικών Υπολογιστών», που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, συνεχίζεται με τη δημιουργία ομάδων εργασίας για την προώθηση των θεμάτων που αναδείχθηκαν στην πρώτη συνάντηση.

Ειδικότερα, ήδη από τις 16-5-2023, ξεκίνησαν οι συναντήσεις των τεσσάρων Ομάδων Εργασίας (ΟΕ), που αποτελούνται από τους Προέδρους των Τμημάτων Πληροφορικής και ΗΜΜΥ, στελέχη του ΣΕΠΕ και της ΕΘΑΑΕ και έχουν τις εξής θεματικές:

ΟΕ1: Τη βελτίωση του ρυθμού αποφοίτησης των φοιτητών των Τμημάτων Πληροφορικής.

ΟΕ2: Την πληρέστερη ενημέρωση των φοιτητών Πληροφορικής για τις δυνατότητες  εύρεσης εργασίας και τους τρόπους σύνδεσης των αποφοίτων με την αγορά εργασίας.

ΟΕ 3: Την καλύτερη προετοιμασία των αποφοίτων Πληροφορικής για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

ΟΕ4: Τη διερεύνηση της δυνατότητας χρηματοδότησης προγράμματος «Ενίσχυσης Σπουδών ΤΠΕ στα ΑΕΙ» από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η συλλογή και επεξεργασία των ευρημάτων και πορισμάτων των ομάδων εργασίας, οι οποίες με μέριμνα της ΕΘΑΑΕ θα αποσταλούν στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τη νέα Κυβέρνηση, ως εισήγηση με προτάσεις και δράσεις για την ενίσχυση των Σπουδών Πληροφορικής στα ΑΕΙ της χώρας και τη βέλτιστη απορρόφηση των αποφοίτων από την αγορά εργασίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η παρέμβαση του Προέδρου της ΕΘΑΑΕ στην στρογγυλή τράπεζα με θέμα «H πρόκληση του ανθρώπινου δυναμικού Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για τον ψηφιακό συντονισμό της χώρας», που διοργάνωσε ο ΣΕΠΕ στο πλαίσιο της Beyond Expo, στη Θεσσαλονίκη στις 25 Μαΐου 2023. Ο κ. Μήτκας συνομίλησε με την κ. Γ. Παπαρίδου, Πρόεδρο ΔΣ ΣΕΠΕ, τον κ. Α. Τζήκα, Πρόεδρο ΔΕΘ και επίτιμο Πρόεδρο ΣΕΠΕ, τον κ. Κ. Καγγελίδη, Αντιπρόεδρο του Σύνδεσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, τον κ. Ι. Μίχο, Ιδρυτή, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου Epsilon Net και τον κ. Ν. Χριστοδούλου, Partner, Consulting Leader της Deloitte.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, παρουσιάστηκε συνοπτικά η μελέτη που πραγματοποίησε ο ΣΕΠΕ σε συνεργασία με την Deloitte, σύμφωνα με την οποία ο κλάδος Πληροφορικής θα αντιμετωπίσει σημαντική έλλειψη στελεχών, που θα φτάνει τις 7-8.000 θέσεις ετησίως μέχρι το 2030. Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ ανέδειξε στοιχεία για τον χαμηλό ρυθμό αποφοίτησης των φοιτητών Πληροφορικής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι κάθε χρόνο εισάγονται περίπου 8-9.000 φοιτητές σε 37 τμήματα Πληροφορικής ή ΗΜΜΥ ενώ αποφοιτούν μόνο 4-5.000 και έκανε προτάσεις για την αύξηση του αριθμού των πτυχιούχων.

Beyond 2023 1

Beyond 2023 2

Beyond 2023 3

Beyond 2023 4

 

Το βίντεο της συζήτησης είναι διαθέσιμο εδώ: https://www.livemedia.gr/video/493680