Αριστείδου 1 & Ευριπίδου 2, 10559 Αθήνα

Επικοινωνία +30 210 9220944

Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθ. Περικλής Α. Μήτκας, συμμετείχε ως προσκεκλημένος στις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, το Δίκτυο Πανεπιστημίων της Μαύρης Θάλασσας (Black Sea Universities Network - BSUN) και η Ένωση Βαλκανικών Πανεπιστημίων (Balkan University Association - BUA). Στο Συνέδριο που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου στις 12-15 Οκτωβρίου 2022 και πλαισιώθηκε από τις Γενικές Συνελεύσεις των δύο Δικτύων, παρέστησαν δεκάδες Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις Πανεπιστημίων της ευρύτερης περιοχής. Ο κ. Μήτκας απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών ως τέως Πρόεδρος των BSUN (2018-20) και BUA (2019-20).

Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ συμμετείχε με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης της Τουρκίας, Καθ. Erol Özvar, στην ειδική συνεδρία «The role of Higher Education in turbulent times». Ο κ. Μήτκας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις αξίες και την αποστολή της Ανώτατης Εκπαίδευσης και στον κοινωνικό ρόλο του Πανεπιστημίου, ειδικά στη σημερινή ταραχώδη εποχή της πανδημίας και των γεω-πολιτικών συνθηκών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και ευρύτερα στις κοινωνικοοικονομικές συγκυρίες στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ο κ. Μήτκας εστίασε, κυρίως, σε τρόπους με τους οποίους το Πανεπιστήμιο οφείλει να υπηρετεί την αποστολή του και να αφήνει θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία.

Ειδικότερα, ανέπτυξε τα οφέλη που επιφέρει στα ΑΕΙ η Κοινωνική Ευθύνη των Πανεπιστημίων, αφού βελτιώνει την αντίληψη του κοινού για την έρευνα του πανεπιστημίου, ενισχύει τη συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, βελτιώνει τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, ενισχύει τον αντίκτυπο της πανεπιστημιακής έρευνας στις τοπικές κοινότητες και εδραιώνει το κύρος του Πανεπιστημίου ως αξιόπιστου συμβούλου μεταξύ των υπευθύνων φορέων λήψης αποφάσεων.

Ο κ. Μήτκας χαρακτήρισε τα Πανεπιστήμια μοναδικούς θεσμούς, οι οποίοι, με σεβασμό στην ακαδημαϊκή ελευθερία, αποτελούν παράγοντες αλλαγής, προόδου και οικονομικής ανάπτυξης, διαμορφώνουν το νέο ηγετικό δυναμικό και λειτουργούν ως μέσα κοινωνικής ανέλιξης, παραμένοντας στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας. Τόνισε τη δυναμική που έχουν τα ΑΕΙ για διεθνείς συνεργασίες προς όφελος των κοινωνιών, τις δυνατότητες που προσφέρουν για κινητικότητα φοιτητών και διδακτικού προσωπικού, υπογραμμίζοντας την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα των Ιδρυμάτων στην πάροδο του χρόνου.

Ο κ. Μήτκας μίλησε, επίσης, για την αξία των Πανεπιστημίων ως Κέντρων Αριστείας, τα οποία υιοθετούν υψηλά πρότυπα στην εκπαίδευση και την έρευνα, υποστηρίζουν καινοτόμες πρακτικές και κοινές πρωτοβουλίες και προσελκύουν ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να αντιμετωπίζουν τις παγκόσμιες μεγάλες προκλήσεις. Στον παγκοσμιοποιημένο σύγχρονο κόσμο, το κλειδί για τα Πανεπιστήμια είναι η συνεργασία, προκειμένου να φέρουν σε πέρας με επιτυχία την αποστολή τους.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, προέτρεψε τους Πρυτάνεις να στρέφουν τα Ιδρύματά τους προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της συνεργασίας και να απέχουν από τις πολιτικές που οδηγούν σε συγκρούσεις και απομόνωση.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Συνέδριο, ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, συνοδευόμενος από την Πρυτάνισσα του Παν. Αιγαίου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του BSUN, κ. Χρυσή Βιτσιλάκη, και τον Καθηγητή του ΑΠΘ κ. Νίκο Θεοδοσίου, επισκέφθηκε την Πρέσβη της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, κ. Σοφία Γραμματά και την ενημέρωσε για θέματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και των ελληνικών συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου.

BSUN 2022 1

BSUN 2022 2

 

BSUN 2022 3