Αριστείδου 1 & Ευριπίδου 2, 10559 Αθήνα

Απόφαση Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων - 20.5.2020

  • Διαχειριστής
  • Διαχειριστής's Avatar Topic Author
  • Offline
More
3 years 10 months ago #1 by Διαχειριστής
Την υπουργική απόφαση που ρυθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία των προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου, τη διενέργεια κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων, την πρακτική άσκηση φοιτητών και τη διεξαγωγή των εξετάσεων κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, ανέλυσε σήμερα στους Πρυτάνεις ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι τα ΑΕΙ μπορούν κατά την κρίση τους να παρατείνουν εκτάκτως τη διάρκεια του εξαμήνου για περισσότερο από δύο εβδομάδες, υπερβαίνοντας το χρονικό περιορισμό που ίσχυε μέχρι τώρα. Η διεξαγωγή κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων δύναται να διενεργηθεί κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου ή και να επεκταθεί στις ημέρες του σαββατοκύριακου, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Σχετικά με την εξεταστική, η υπουργική απόφαση αποσαφηνίζει τον τρόπο και τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι διδάσκοντες προκειμένου να αξιολογήσουν τους φοιτητές τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι γραπτές εργασίες και ασκήσεις, οι εργαστηριακές ασκήσεις, η γραπτή εξέταση με φυσική παρουσία των φοιτητών και η γραπτή ή προφορική εξέταση με εξ αποστάσεως μεθόδους, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η αξιοπιστία διενέργειας της εξέτασης.

Σχετικά με την πρακτική άσκηση, δίνονται σαφείς οδηγίες, βάσει των οποίων τα ιδρύματα μπορούν να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις για την ολοκλήρωσή της.

Ειδικότερα τα επτά άρθρα της υπουργικής απόφασης που ρυθμίζει όλες αυτές τις διαδικασίες.

Ειδικότερα:

Άρθρο 1
Εκπαιδευτική διαδικασία κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020


Η παροχή διδακτικού έργου του άρθρου 31 του ν. 4009/2011 (Α’ 195) προς τους φοιτητές των προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) πραγματοποιείται αποκλειστικά με τη χρήση μέσων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (σύγχρονη και ασύγχρονη) καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των Α.Ε.Ι. σε εφαρμογή της περ. στ’ της παρ. 2 του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομο- θετικού Περιεχομένου (Α’ 42), όπως αυτή κυρώθηκε με τον ν. 4682/2020 (Α’ 76) και έως την ολοκλήρωση του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, με την επιφύλαξη των άρθρων 3 και 4 της παρούσας.

Άρθρο 2
Ενέργειες των οργάνων των Α.Ε.Ι. για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020


1. Για την ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες των προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου των Α.Ε.Ι., και αποκλειστικά για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020:

α) ο αριθμός των εβδομάδων διδασκαλίας οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα δύναται να είναι μικρότερος από δεκατρείς (13) πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας, αλλά σε καμία περίπτωση μικρότερος από δέκα (10), υπό την προϋπόθεση ότι στο εν λόγω χρονικό διάστημα έχει υλοποιηθεί το σύνολο των διδακτικών ωρών, όπως αυτές προβλέπονται στο κάθε πρόγραμμα σπουδών,

β) η χρονική διάρκεια του εξαμήνου μπορεί να παραταθεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δύο (2) εβδομάδες, κατά παρέκκλιση των παρ. 5, 6 και 7 του άρθρου 33 του ν. 4009/2011 (Α’ 195), του ισχύοντος Οργανισμού του Α.Ε.Ι., του ισχύοντος Κανονισμού του κάθε Προγράμματος Σπουδών και κάθε άλλης κανονιστικής απόφασης των οργάνων του Α.Ε.Ι.

2. Η απόφαση ως προς την ακριβή χρονική διάρκεια του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2019- 2020, τη μείωση του αριθμού των εβδομάδων διδασκαλίας για ένα ή περισσότερα μαθήματα ή την παράταση του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 για κάθε πρόγραμμα σπουδών σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1, λαμβάνεται από τον Πρύτανη του οικείου Α.Ε.Ι. κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Προέδρου του Τμήματος σε περίπτωση προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου ή του Διευθυντή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) σε περίπτωση προγραμμάτων σπουδών δεύτερου κύκλου. Η απόφαση αναρτάται στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

Άρθρο 3
Διεξαγωγή κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων


1. Η διεξαγωγή κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων δύναται να πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κάθε πρόγραμμα σπουδών πρώτου ή δεύτερου κύκλου των Α.Ε.Ι. από τις 25.5.2020 και έως τη λήξη του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.

2. Για την ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση των κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πρόγραμμα σπουδών δύναται να εφαρμόζεται κατ’ εξαίρεση μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις ή συνδυασμός αυτών:

α) αναπλήρωση των διδακτικών ωρών, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν λόγω της προσωρινής αναστολής λειτουργίας, κατά το χρονικό διάστημα από την 25.5.2020 έως και την ημερομηνία λήξης του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, όπως αυτή ορίζεται στην απόφαση της παρ. 2 του άρθρου 2, πέραν των υποχρεωτικών εβδομαδιαίων διδακτικών ωρών κάθε προγράμματος σπουδών,

β) διεξαγωγή αυτών κατά τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή, καθώς και κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου και το αργότερο έως την ολοκλήρωση αυτής, κατά παρέκκλιση της παρ. 8 του άρθρου 33 του ν. 4009/2011 (Α’ 195), εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο για την ολο- κλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κάθε πρόγραμμα σπουδών.

3. Η απόφαση σχετικά με τον τρόπο και τον χρόνο διεξαγωγής των κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα σπουδών και τα οριζόμενα στην παρ. 1, λαμβάνεται:

α) για τα προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου, από τη Συνέλευση του Τμήματος, κατόπιν εισήγησης του διδάσκοντος κάθε μαθήματος ή εργαστηρίου,

β) για τα προγράμματα σπουδών δεύτερου κύκλου, από τη Συνέλευση του Τμήματος σε περίπτωση μονοτμηματικού Π.Μ.Σ., την Ειδική Διατμηματική Επιτροπή σε περίπτωση διατμηματικού Π.Μ.Σ. ή την Ειδική Διιδρυματική Επιτροπή σε περίπτωση διιδρυματικού Π.Μ.Σ., κατόπιν εισήγησης του διδάσκοντος κάθε μαθήματος ή εργαστηρίου.

Άρθρο 4
Πρακτική άσκηση φοιτητών


1. Η πρακτική άσκηση φοιτητών των προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου των Α.Ε.Ι. ανεστάλη από τις 10.3.2020 έως και τις 10.5.2020, δυνάμει των με αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 16838/10.3.2020 (Β’ 783), Δ1α/Γ.Π.οικ. 20021/21.3.2020 (Β’ 956), Δ1α/Γ.Π.οικ. 24343/10.4.2020 (Β’ 1293) κοινών υπουργικών αποφάσεων. Τυχόν πρακτική άσκηση που έχει διεξαχθεί από φοιτητές σε οιονδήποτε φορέα του ιδιωτικού ή δημο- σίου τομέα κατά το χρονικό διάστημα από 21.3.2020 και έως 10.5.2020 δε δύναται να λαμβάνεται υπόψη ως χρόνος πραγματοποιηθείσας πρακτικής άσκησης.

2. Η πρακτική άσκηση φοιτητών των προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου των Α.Ε.Ι. δύναται να άρχεται ή να συνεχίζεται, εφόσον η διεξαγωγή αυτής ανεστάλη σύμφωνα με την παρ. 1, εφόσον οι φορείς στους οποίους αυτή διεξάγεται λειτουργούν νομίμως και δεν τελούν σε προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας για τον περιορισμό του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2 σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες κανονιστικές αποφάσεις της διοίκησης.

3. Εάν η πρακτική άσκηση είχε αρχίσει πριν την 21.3.2020 και η διεξαγωγή αυτής ανεστάλη προσωρινά, σε περίπτωση που αυτή για οιονδήποτε λόγο δεν δύναται να συνεχιστεί στον ίδιο φορέα υποδοχής ή ο φορέας υποδοχής εξακολουθεί να τελεί υπό καθεστώς προσωρινής αναστολής λειτουργίας λόγω των έκτακτων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας για τον περιορισμό του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2, ο φοιτητής δύναται να διεξάγει την πρακτική άσκηση σε άλλο φορέα, για το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα έως την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πρόγραμμα σπουδών.

4. Σε περίπτωση κατά την οποία η διάρκεια του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, όπως αυτή ορίζεται με την απόφαση της παρ. 2 του άρθρου 2 της παρούσας, δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό του προγράμματος σπουδών, με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, κατόπιν εισήγησης του Υπευθύνου για τη διενέργεια της πρακτικής άσκησης, η οποία αναρτάται στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», δύναται να εφαρμόζεται μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις ή συνδυασμός αυτών:

α) παράταση της χρονικής διάρκειας της πρακτικής άσκησης πέραν της ημερομηνίας λήξης του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 και έως την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης χρονικής διάρκειας αυτής, αλλά όχι πέραν της 31.12.2020,

β) μεταφορά του υπολειπόμενου χρόνου της πρακτικής άσκησης σε επόμενο εξάμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή δεν πραγματοποιείται στο καταληκτικό έτος του προγράμματος σπουδών,

γ) μείωση της ελάχιστης απαιτούμενης χρονικής διάρκειας για τη διενέργεια της πρακτικής άσκησης κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, κατ’ ανώτατο όριο έως 30% της συνολικής χρονικής διάρκειας που προβλέπεται στο ισχύον πρόγραμμα σπουδών, εφόσον συντρέχουν αντικειμενικοί λόγοι, οι οποίοι καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση του συνόλου της πρακτικής άσκησης και υπό την προϋπόθεση ότι δεν δύναται να εφαρμοστούν οι περ. α’ και β’. Η εν λόγω περίπτωση ισχύει αποκλειστικά για την πρακτική άσκηση που προβλέπεται η υποχρεωτική διενέργεια αυτής, όπως τα προγράμματα σπουδών των πρώην Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) και ορισμένων Πανεπιστημιακών Σχολών/Τμημάτων,

δ) εναλλακτικοί τρόποι πρακτικής άσκησης ή υποκατάσταση αυτής, αποκλειστικά για τους επί πτυχίω φοιτητές στις περιπτώσεις όπου προβλέπεται η πρακτική άσκηση σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ή άλλους φορείς, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε υποχρεωτική προσωρινή αναστολή λειτουργίας, εφόσον η πρακτική άσκηση προβλέπεται ως μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών, και οι περ. α’, β’ και γ’ δεν δύναται να τύχουν εφαρμογής.

5. Για τα προγράμματα σπουδών δεύτερου κύκλου, η απόφαση της παρ. 4 της παρούσας λαμβάνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος σε περίπτωση μονοτμηματικού Π.Μ.Σ., την Ειδική Διατμηματική Επιτροπή σε περίπτωση διατμηματικού Π.Μ.Σ. ή την Ειδική Διιδρυματική Επιτροπή σε περίπτωση διιδρυματικού Π.Μ.Σ.

6. Στις περιπτώσεις όπου κατά τη διεξαγωγή πρακτικής άσκησης έχει συμφωνηθεί η καταβολή αμοιβής ή προβλέπεται υποχρεωτικά η καταβολή αμοιβής από την κείμενη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων όπου η πρακτική άσκηση διενεργείται μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, η αμοιβή των φοιτητών των Α.Ε.Ι. για τη διεξαγωγή αυτής πραγματοποιείται αποκλειστικά για το χρονικό διάστημα υλοποίησης της πρακτικής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4.

7. Σε όλους τους φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, όπου διεξάγεται πρακτική άσκηση φοιτητών στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου των Α.Ε.Ι. εφαρμόζονται όλα τα μέτρα προστασίας και οι κανόνες ασφαλείας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας που έχουν τεθεί σε ισχύ για τους εργαζόμενους κάθε φορέα σύμφωνα με την με αριθμ.Δ1α/Γ.Π.οικ. 29114/10.4.2020 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 1780). Εφόσον για κάποιους από τους φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, στους οποίους διεξάγεται πρακτική άσκηση έχουν εκδοθεί αποφάσεις δυνάμει των οποίων ορίζονται ειδικότερα μέτρα και κανόνες ασφαλείας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, εφαρμόζονται οι εν λόγω αποφάσεις.

Άρθρο 5
Χρόνος διενέργειας εξετάσεων


1. Ο αριθμός των εβδομάδων για τη διενέργεια των εξετάσεων κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 δύναται να υπερβαίνει τον αριθμό που έχει οριστεί στον Οργανισμό του οικείου Α.Ε.Ι. ή άλλη κανονιστική απόφαση αρμοδίου οργάνου του Α.Ε.Ι. κατά παρέκκλιση της παρ. 5 του άρθρου 33 του ν. 4009/2011 (Α’ 195), εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο, σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε προγράμματος σπουδών.

2. Οι εξετάσεις δύναται να διενεργούνται ακόμη και κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, όπως αυτό ορίζεται στην απόφαση της παρ. 2 του άρθρου 2 της παρούσας, στην περίπτωση που το πρόγραμμα σπουδών περιέχει κλινικές ή εργαστηριακές ασκήσεις ή όπου αλλού κρίνεται αναγκαίο με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, κατά παρέκκλιση της παρ. 5 του άρθρου 33 του ν. 4009/2011 (Α’ 195), αλλά και κατά τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή, εφόσον κρίνεται αναγκαίο.

Άρθρο 6
Τρόπος και μέσα διενέργειας εξετάσεων


1. Οι εξετάσεις, οι οποίες καθορίζουν τη βαθμολογία κάθε μαθήματος του προγράμματος σπουδών, δύναται να πραγματοποιούνται με έναν ή με συνδυασμό των ακόλουθων τρόπων και μέσων αξιολόγησης των φοιτητών:

α) γραπτή εργασία ή/και ασκήσεις,

β) εργαστηριακές ασκήσεις,

γ) γραπτή εξέταση με φυσική παρουσία των φοιτητών, δ) προφορική εξέταση με φυσική παρουσία των φοιτητών,

ε) γραπτή ή προφορική εξέταση με εξ αποστάσεως
μεθόδους, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η αξιοπιστία διενέργειας της εξέτασης.

2. Για τις περιπτώσεις β’, γ’ και δ’ της παρ. 1, όπου απαιτείται η φυσική παρουσία φοιτητών και διδακτικού προ- σωπικού θα πρέπει να τηρούνται απαραιτήτως οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 σχετικά με τα μέτρα προστασίας και τους κανόνες ασφαλείας, όπως εκάστοτε ισχύουν.

3. Με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., η οποία αναρτάται στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» ορίζεται εάν θα παρασχεθεί η δυνατότητα για την εφαρμογή του συνόλου ή μέρους των περιπτώσεων της παρ. 1, κατά τη διενέργεια των εξετάσεων των μαθημάτων στο πλαίσιο των προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου του Α.Ε.Ι. κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε προγράμματος σπουδών. Ειδικά, για την εφαρμογή της περ. ε’ της παρ. 1, η απόφαση της Συγκλήτου πρέπει να είναι ειδικώς και επαρκώς αιτιολογημένη σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7.

4. Μετά την έκδοση της απόφασης της Συγκλήτου σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3, ο διδάσκων του κάθε μαθήματος ή σεμιναρίου ή εργαστηρίου, στον οποίον έχει ανατεθεί το διδακτικό έργο επιλέγει τον τρόπο αξιολόγησης των φοιτητών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι. και ενημερώνει με κάθε πρόσφορο μέσο τους φοιτητές.

Άρθρο 7
Εξέταση με εξ αποστάσεως μεθόδους


1. Η γραπτή ή προφορική εξέταση μαθημάτων των προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου των Α.Ε.Ι. με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως αξιολόγησης, δύναται να παρέχεται ως εναλλακτικός τρόπος εξέτασης από τα Α.Ε.Ι., εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η αξιοπιστία διενέργειας της προφορικής ή γραπτής εξέτασης με τη χρήση των εν λόγω μέσων, και

β) διασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

2. Με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., η οποία αναρτάται στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» καθορίζονται λεπτομερώς:

α) ο τρόπος και τα μέσα της εξ αποστάσεως αξιολόγησης των φοιτητών για τα μαθήματα των προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου, για τα οποία θα επιλεγεί ο εν λόγω τρόπος εξέτασης,

β) η πολιτική που θα ακολουθηθεί για την τήρηση, συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων κατά τη διενέργεια των εξετάσεων με τη χρήση εξ αποστάσεως μεθόδων αξιολόγησης, κατόπιν σχετικής εισήγησης του υπεύθυνου προστασίας προσωπικών δεδομένων του οικείου Α.Ε.Ι. κατά το άρθρο 8 του ν. 4624/2019 (Α’ 137),

γ) οι ασφαλιστικές δικλίδες και τα μέσα που θα εφαρμοστούν ενιαία έτσι ώστε να εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η αξιοπιστία της διενέργειας της εξέτασης με μέσα εξ αποστάσεως αξιολόγησης,

δ) ο υπεύθυνος για την παρακολούθηση και απαρέγκλιτη εφαρμογή των εν λόγω μεθόδων αξιολόγησης των εξεταζόμενων φοιτητών. Ως υπεύθυνος δύναται να ορισθεί ο Πρύτανης του οικείου Α.Ε.Ι. ή ένας από τους Αντιπρυτάνεις του οικείου Α.Ε.Ι. για όλα τα προγράμματα σπουδών του οικείου Α.Ε.Ι. ή ο Κοσμήτορας της κάθε Σχολής, εφόσον ορισθεί ένας υπεύθυνος ανά Σχολή του Α.Ε.Ι.

3. Η απόφαση της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι. με τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου κοινοποιείται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από τη λήψη της.

Πηγή: esos.gr